Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zijn biozaden beter dan gewone zaden?

di 23 mei - 0:44

Biozaden zijn een stuk duurder dan zaden uit de gewone landbouw, maar ze zijn niet opvallend beter of sterker. Biozaad is zaad dat geproduceerd is uit ‘ouderplanten’ die volledig biologisch geteeld zijn.

Dus als je de ouderplanten volledig biologisch teelt, en daarvan de zaden oogst, dan heb je biozaad, volgens Kristiaan Van Laecke van het ILVO en van Semzabel.

Soms worden conventionele plantenrassen vermeerderd in biologische omstandigheden zodat er biozaad uit kan gewonnen worden. Want er is niet veel biozaad voorradig.

 

Zo duur?!

 

Biozaden voor de moestuin kosten makkelijk de helft meer, of zelfs het dubbele van zaden uit de gebruikelijke landbouw omdat:

-biolandbouw arbeidsintensiever is, er komt meer handenarbeid aan te pas

-er geen gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden waardoor de planten vatbaarder zijn voor plagen en ziektes, of schimmels.

-de verpakking en het ‘schonen’ van de zaden gebeurt op aparte machines zodat de biozaden niet in aanraking komen met de gewone zaden.

-biolandbouw gebeurt op kleinere schaal, er is er dus niet zoveel biozaad beschikbaar

 

Wat is het verschil?

 

Je ziet geen verschil tussen biozaden en zaden uit gewone landbouw, tenzij het om zaad gaat voor de professionele landbouw. Daar kan een laagje op gespoten zijn om het kiemen tegen te houden, of om de zaden te ontsmetten, of om de zaden te omhullen. Dat laagje kan een gekleurde vloeistof zijn en dan heeft het zaad een felle kleur.

 

Biozaden moeten aan dezelfde normen beantwoorden als zaden uit de gewone landbouw: ze moeten een bepaalde kiemkracht hebben al naar gelang het gewas. Die kiemkracht ligt vast en wordt getest. Groothandelaars moeten certificaten kunnen voorleggen dat hun waar eraan voldoet. Dat om te vermijden dat de consument dood zaad zou kopen. Als de zaadjes die jij strooit niet ontkiemen en je hebt ze op de juiste manier verzorgd, dan kan het nog aan de bewaring van de zaden liggen.

 

Zaden bewaar je droog en op een plaats met een min of meer constante temperatuur.

 

Biozaad is niet sterker dan gewoon zaad. Dat hangt af van de sterkte van de rassen. Er wordt altijd gezocht naar sterkere gewassen die bestand zijn tegen de klimaatverandering. En er zijn ook gespecialiseerde bioveredelaars die telkens de sterkste rassen selecteren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet