Zijn familieverpakkingen voordeliger?

dinsdag 23 juli 2019 - 10:00
vrouw in supermarkt
Het lijkt logisch: grote verpakkingen - familypacks - zijn goedkoper dan kleine verpakkingen. Maar dat blijkt dus niet altijd het geval te zijn. Dus vooraleer je denkt een slag te slaan, vergelijk grote en kleine verpakkingen.

Grote vs. kleine verpakkingen

Dat producten in een maxipack of een familypack goedkoper zijn dan die in een kleinere verpakking, is dus niet altijd waar. En daar zijn 3 redenen voor. 

  • Soms is het kleinere formaat de standaardverpakking die in grote hoeveelheden wordt gemaakt. Dan zijn er hogere vaste kosten verbonden aan het maken van de grotere verpakkingen. Het opnieuw afstellen van de machines bij de productie bijvoorbeeld.
     
  • Omdat er veel minder grote gezinnen zijn en veel meer alleenstaanden en mensen die kleinere verpakkingen kopen is de concurrentie veel groter bij de kleinere verpakkingen. Dat drukt de prijzen ook naar beneden. 
     
  • Door de komst van de Nederlandse winkelketens is er ook nog extra concurrentie gekomen bij de kleinere verpakkingen. Onze Noorderburen wonen gemiddeld iets kleiner en doen heel vaak boodschappen met de fiets. Daarom kopen zij ook veel vaker de kleinere verpakkingen. 

Tip!

De beste tip is om in de winkel de prijs per kilo of liter te vergelijken. Die moet altijd onderaan het etiket staan, en zo kan je verschillende formaten perfect met elkaar vergelijken. 

Minder verspillen = besparen

De beste tip is wellicht om te proberen om zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je nodig hebt en door een combinatie van grotere en kleinere verpakkingen daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Want alles wat je niet te veel koopt, spaar je sowieso uit! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!