Zijn goedkope brillen even kwalitatief als duurdere?

donderdag 14 februari 2013 - 08:25
Je vindt vaak verschillende straffe promotieacties bij ketens die brillen verkopen: tot 100 % korting op je montuur, 2 gratis brillen op sterkte bij aankoop van een bril op sterkte, kortingen tot € 200… Maar zijn dat wel kwaliteitsvolle brillen?

Kwaliteit van het materiaal

Volgens Werner Spileers, professor Oogziekten & Afdelingshoofd Oogziekten van het UZ Leuven is er een verschil tussen het montuur en de glazen. "Wat het montuur betreft, moet de consument zelf de keuze maken hoeveel geld hij daaraan wil spenderen. De glazen van zo’n ‘promotiebril’ zullen budgetglazen zijn. Die zullen zeker de sterkte tonen die voorgeschreven is, maar zijn wel basisglazen. Ze zijn van kwaliteit en comfort niet helemaal te vergelijken met (duurdere) glazen van topkwaliteit."

Service

"Het hangt van de bekwaamheid van de opticien af hoe goed je ogen worden opgemeten." En die bekwaamheid zou niet bij alle optiekers even groot zijn, zegt Ignace Fransman, de voorzitter van de beroepsfederatie voor zelfstandige opticiens en optometristen.

"Een zelfstandige opticien heeft altijd een driejarige opleiding achter de rug, anders mag hij niet als zelfstandige optieker beginnen. Bij opticiens in een keten is dat niet altijd het geval. Ketens bieden hun niet-gediplomeerd personeel interne opleidingen aan."

Schadelijk?

Toch heeft een goedkope bril, van een eventueel minder goede kwaliteit, volgens professor Spileers geen schadelijke gevolgen voor je ogen of gezondheid op lange termijn. "Het gaat meer over het comfort bij het dragen en de kwaliteit van het zien."

Webshops

Tegenwoordig kan je ook al brillen online bestellen. Dat heeft volgens Ignace Fransman wel enkele nadelen:

  • Je kan de kwaliteit niet goed inschatten, omdat je de bril alleen op een foto ziet
  • Je kan de bril niet passen om te kijken of hij je goed staat – alleen op basis van een foto
  • Er is geen opticien die de meting bij jou kan doen
  • De bril kan na de bestelling niet aangepast worden aan je gezicht 

Terugbetaling

Voor de terugbetaling bij de ziekteverzekering of het ziekenfonds maakt het geen verschil of je een dure bril koopt of een goedkopere.

Bij het ziekenfonds kan je wel gemakkelijker een terugbetaling krijgen. De bedragen hangen wel af van ziekenfonds tot ziekenfonds en kunnen ook binnen eenzelfde ziekenfonds van regio tot regio verschillen. De voorwaarden vraag je dus best na bij je eigen ziekenfonds.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!