Zo bespaar je op (duur) drinkwater

woensdag 13 november 2019 - 08:30
Alle beetjes helpen: ook een lekkende kraan repareren maakt een verschil
Ondanks het kletsnatte najaar staat het grondwaterpeil nog altijd te laag. Wetenschapsjournalist Koen Wauters vertelt wat jij daaraan kan doen én hoe je meteen ook bespaart op je drinkwaterfactuur.

Hoezo, watertekort?

Het regent toch genoeg? Het najaar telde inderdaad heel wat kletsnatte dagen. Maar er wonen ook veel Vlamingen op een kleine oppervlakte.

We verbruiken met z’n allen meer water dan er uit de lucht valt. Gemiddeld valt er 1500 kubieke meter regen per Vlaming. Dat lijkt veel, maar we verbruiken tot het dubbele daarvan. Per Vlaming, per jaar!

Vlaanderen is ook dichtbebouwd. Daardoor stroomt het regenwater ook veel te snel naar de riolering. Het kan dus niet insijpelen in de bodem.

Tel daarbij de langere periodes van droogte die ons steeds vaker teisteren door de klimaatopwarming, en je weet dat we afstevenen op een probleem.

Dit kan je doen

Minder water gebruiken is dus het devies, want ook ons kraantjeswater komt van oppervlakte- of grondwater. En uiteindelijk vaart ook je portemonnee er ook wel bij. Enkele basistips:

  • Neem een douche in plaats van een bad (het liefst met een waterbesparende douchknop)
  • Doe de was met een volle machine
  • Was je auto niet met de tuinslang, maar met een emmer en een spons

Check ook af en toe of je thuis geen waterlek hebt. Je kunt het als volgt controleren: wacht tot iedereen naar bed is, lees je meter af en zorg ervoor dat niemand ‘s nachts een kraan openzet of het toilet doortrekt. Als je ‘s morgens vaststelt dat je watermeter gedraaid heeft, dan heb je een lek.

Overweeg een (extra) waterput waar je het water van het toilet, de wasmachine en het kraantje in de tuin op aansluit. Dat rendeert echt op termijn!

Drink... water!

Denk ook eens na over wat je eet en drinkt. Want ook dat kan het verschil maken.

  • Om een kilogram tomaten te kweken heeft een teler ongeveer 180 liter water nodig.
  • Bij sla is dat zo’n 130 liter per kilogram.
  • Eén enkele avocado kost zelfs 180 liter water.
  • Om één kopje koffie te maken (van boon tot kopje) is 140 liter water nodig.
  • Voor een pintje is dat 75 liter.

Kortom: je kunt het watertekort ook helpen oplossen door gewoon water te drinken.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!