Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo blokkeren telecombedrijven verdachte telefoontjes

vr 26 feb. - 3:26

Word jij ook vaak gebeld door een onbekend nummer? Een aantal luisteraars van De Inspecteur op Radio 2 alvast wel. Zij melden dat ze de laatste tijd weer vaak ongewenste telefoontjes krijgen uit verre buitenlanden. Niet alleen vervelend, maar soms ook duur! Is daar dan echt geen oplossing voor?

Buitenlandse telefoontjes

Wij blokkeren bijna dagelijks nummerreeksen van buitenlandse operatoren waarvan we weten dat ze frauduleus zijn”, zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. "Veel meer kan een telecomoperator ook niet doen. Want eenmaal een nummer geblokkeerd is, maken de fraudeurs gewoon nieuwe nummers aan."

Telenet heeft een dienst die niets anders doet dan die nummers traceren en blokkeren. "Maar het is dweilen met de kraan open", zegt Geeraerts. "Elke dag moeten ze opnieuw beginnen, omdat de fraudeurs steeds maar andere nummers gebruiken."

In België krijgen fraudeurs geen vrij spel met nummerreeksen, hier controleren we waarvoor nummers gebruikt worden

— Isabelle Geeraerts, Telenet

Dat kan omdat het in bepaalde landen heel gemakkelijk is om nummerreeksen aan te maken. Een computer maakt een willekeurige lijst van nummers en belt die één voor één op. "In België is het gebruik van die nummerreeksen gelukkig niet zo simpel. Hier controleren we waar nummers voor gebruikt worden", zegt Geeraerts.

Er is wel een bijkomende moeilijkheid: wanneer er gebeld wordt met bijvoorbeeld een nummer uit Groot-Brittannië, wil dat daarom niet zeggen dat de beller ook effectief in dat land aanwezig is.

Oplichters maken namelijk soms nummers aan waarbij er een code wordt meegegeven. Daardoor zie je op jouw telefoon bijvoorbeeld een nummer uit Gent, terwijl het eigenlijk uit een ver buitenland afkomstig is."

Geen verkeer

Telecomoperatoren gaan ook verder dan het blokkeren van nummerreeksen. “Het gebeurt dat we zien dat er uit een klein land ver weg plots massaal veel gebeld wordt. Dan blokkeren we tijdelijk àlle verkeer vanuit dat land”, zegt Geeraerts. "Het gaat dan wel over landen van waaruit er normaal gezien geen belverkeer naar België is."

Wij proberen zoveel mogelijk nummers te blokkeren, maar het is dweilen met de kraan open

— Isabelle Geeraerts, Telenet

Wangirifraude

En dan is er nog de zogenaamde Wangirifraude, ook een vervelende vorm van telefonische oplichting. Je wordt opgebeld, maar al heel snel wordt er ingehaakt. Wanneer je terugbelt, kom je terecht op een duur betaalnummer

Ook daar proberen operatoren iets tegen te doen, zegt Geeraerts: “Wij blokkeren zoveel mogelijk van die nummers. Wanneer klanten effectief gebeld worden, zorgen wij ervoor dat ze niet kunnen terugbellen naar dat dure betaalnummer.”

Als je helemaal niet meer gebeld wilt worden door een bepaald nummer, kan je dat ook zelf via jouw telefoon aangeven. Je kiest dan in het menu van je gsm om het onbekende nummer te blokkeren. Hoe je dat doet vind je terug in de handleiding. Maar verwacht geen mirakels, want de fraudeurs gebruiken geregeld nieuwe nummers. Oudere modellen van vaste toestellen hebben ook niet altijd de mogelijkheid om een nummer te blokkeren.

Je kunt gewoon de pech hebben dat fraudeurs per toeval jouw nummer gevormd hebben

— Isabelle Geeraerts, Telenet

Hoe komen fraudeurs aan je nummer? 

Er zijn verschillende manieren waarop fraudeurs jouw gegevens te pakken krijgen. "Ze maken om te beginnen nummerreeksen aan die bijvoorbeeld starten met 0478345, en dan voegen ze er nog drie willekeurige cijfers aan toe. Als je dan opgebeld wordt, heb je gewoon pech”, zegt Geeraerts. Een andere mogelijkheid is wel dat je je nummer eens hebt doorgegeven en dat het in een database is terechtgekomen. 

Laat je nummer dus zo weinig mogelijk achter. Word je toch lastiggevallen? Laat dat dan weten aan je telecombedrijf of aan het BIPT, de federale regulator voor elektronische communicatie. Heb je ook je bankgegevens gegeven? Bel dan ook card stop zodat je je bankkaart kan laten blokkeren. Daarna kun je ook altijd bellen naar de politie om de vorm van fraude aan te geven.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet