Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo bouw je energievriendelijk in 2019

wo 2 jan. - 7:11

We moeten meer dan ooit energievriendelijk bouwen. Dat betekent: zoveel mogelijk isoleren en investeren in hernieuwbare en groene energiebronnen. Want ja, al die individuele inspanningen maken effectief een verschil.

Isoleren is altijd je eerste zorg

Als je voor een energievriendelijke woning gaat, dan moet je altijd eerst investeren in degelijke isolatie. Het heeft geen zin om voorrang te geven aan een warmtepomp, zonnepanelen of een nieuwe stookolieketel als de warmte langs kieren en gaten wegvliegt. 

Ga op zoek naar de beste isolatiemaatregelen voor jouw woning. Elk huis is anders en dus zal ook de manier van isoleren van pand tot pand verschillen. Al blijft het basisprincipe altijd hetzelfde. Isoleer eerst de buitenschil van boven tot onder en begin pas daarna aan binnenisolatie. 

Hoe je dat het beste aanpakt, kan je hier lezen.

Voorzie een aangepaste verwarmingsinstallatie

Een moderne verwarmingsinstallatie moet op en top voldoen aan de noden van jouw woning en aan je persoonlijke energiebehoeftes. Ga dus gericht op zoek naar een installatie die daarbij past.

Deze checklist kan je daarbij helpen: 

  • Ga voor een kleine, compacte installatie. Kleine verwarmingsketels kunnen vandaag perfect een vrijstaande woning verwarmen en voorzien van warm water. Op voorwaarde natuurlijk dat de rest van je installatie hier ook op voorzien is.
     
  • Een 'trage' ketel levert meer rendement. Een efficiënte verwarmingsinstallatie draait op een traag ritme. Het is niet omdat de pomp langer draait dat ze meer energie zal verbruiken. Wel integendeel. 
     
  • Je installatie moet kunnen anticiperen. Een moderne verwarmingsketel is in staat om te communiceren met het hele verwarmingssysteem en met de buitenwereld. Stel dat er een koude nacht aankomt, dan zal je pomp vroeger aanspringen zodat het systeem niet te hard moet werken en dus minder energie verbruikt.
     
  • Kijk naar rendement op lange termijn. Een efficiënte en compacte installatie zal je meer kosten in aankoop. Maar je zal er op lange termijn veel energie mee besparen en dus ook geld.

Warmtepomp met vloerverwarming is het ideale scenario

Als je een nieuw huis bouwt, dan is de meest efficiënte verwarmingsinstallatie er één met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en vloerverwarming. Dat is alvast de mening van Dirk Peytier, de ondervoorzitter van beroepsfederatie Techlink. 

De warmtepomp krijgt zijn voorkeur omdat het een moderne en efficiënte manier is om je huis te verwarmen. De pomp is milieuvriendelijk en levert een hoog rendement. Op voorwaarde dat je ze installeert in combinatie met zonnepanelen omdat de motor van de pomp relatief veel stroom nodig heeft. 

Vloerverwarming is sowieso de beste keuze als je kijkt naar efficiëntie en comfort. Vloerverwarming wekt warmte op in de vloer en die warme lucht stijgt tot een hoogte van 2 meter en 20 centimeter. De temperatuur is daardoor over de hele ruimte constant waardoor je een warmer gevoel hebt dan met klassieke radiatoren of convectoren. Daardoor kan je de verwarming 2 graden kouder instellen zonder comfortverlies. Een bijkomend voordeel is dat vloerverwarming geen koude- en warmtestromen creëert die stof door je woning blazen.

Een warmtepomp en vloerverwarming is het ideale scenario. Maar het kan niet overal. Je moet altijd kijken naar de bestaande installatie en het typehuis.

— Dirk Peytier, ondervoorzitter Techlink

Stookolie- en gasketels zijn niet passé

Je krijgt tegenwoordig soms de indruk dat je je schuldig moet voelen als je je huis verwarmt met gas of stookolie. Volgens Dirk Peytier is dat nergens voor nodig. Meer nog: het is totaal onzinnig. 

"Het is vandaag een utopie om alle huizen met warmtepompen te verwarmen. Oude huizen zijn er niet voor geschikt en ons stroomnet zou die grote vraag ook niet aankunnen. Een goeie mix tussen verwarming op mazout, gas en elektriciteit is de beste keuze."

Stookolieketels zijn vooral geschikt om vrijstaande woningen te verwarmen waar er geen mogelijkheid is om aan te sluiten op het gasnet. 

Je moet er wel op letten dat jouw ketel gekeurd is en dat de roetwaarden oké zijn. En als je met een verouderde ketel zit, kan het wel een goed idee zijn om de ketel te vervangen door een moderner exemplaar. Ga dan ook zeker op zoek naar een grootte die het beste aansluit op jouw verwarmingsinstallatie. Te veel woningen zijn uitgerust met een te grote en bijgevolg inefficiënte ketel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet