Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo hard zien je glazen af in de vaatwasser

wo 26 feb. - 7:30

Vertonen je glazen een witte schijn of alle kleuren van de regenboog? Dan is er zelden nog een weg terug. Wetenschapsjournalist Koen Wauters weet hoe dat komt.
Elk glas wordt na verloop van tijd dof in de vaatwasser.

Kalkaanslag

Eerst het goeie nieuws. Als je geluk hebt, gaat het maar om kalkaanslag. Dat is een afzetting van verschillende mineralen uit het water, die we samen ‘kalk’ noemen.  Wrijf eens een druppeltje azijn uit op je glazen. Als de kalk erdoor verdwijnt, gaat het om kalkaanslag.

Er is makkelijk iets aan te doen. Laat je glazen een kwartier lang laten weken in een badje van warm water met een kopje azijn. Dat kan al genoeg zijn. Nog een tip: leg één of 2 tabletten kunstgebit-reiniger in het bestekmandje. De kalkaanslag zal normaal gezien verdwijnen.

Corrosie

Helaas is de meest voorkomende oorzaak van witte aanslag corrosie. Die ziet er ongeveer hetzelfde uit als die kalkaanslag, maar gaat niet weg met azijn. Die witte vlekken en strepen zijn niet meer of minder dan slijtage aan het oppervlak het glas. Door het warme water en de vaatwasmiddelen verandert de chemische samenstelling van de buitenlaag na een tijd. Er verdwijnen meer bepaald chemische elementen uit het oppervlak van het glas. Het resultaat ken je wel: de buitenste laag wordt dof.

Regenboog

Soms verweert niet alleen de buitenste laag, maar gebeurt het ook dieper in het glas, in verschillende laagjes. Dat zorgt voor het typische regenboogeffect, dat je ook kent van bij een zeepbel. Dat fenomeen heet in de natuurkunde 'irisatie'. Het komt zo: wit licht is eigenlijk een bundel met alle kleuren van de regenboog. Ze hebben elk een andere golflengte.  Wanneer die bundel weerkaatst of gebroken wordt (bijvoorbeeld in een prisma of een regendruppel), komen de afzonderlijke kleuren tevoorschijn. Door de corrosie ontstaan er in een glas verschillende kleine, aangetaste laagjes boven elkaar. Het licht dat daar doorheen gaat, breekt in elk laagje op een andere manier. De lichtgolven interfereren met elkaar, waardoor sommige kleuren sterker worden en andere zwakker. Daardoor verschijnt het kleurenspel van de irisatie. Bij een zeepbel is dat trouwens net hetzelfde. Die bestaat uit twee lagen: een binnen- en een buitenkant. Dat verschil zorgt ervoor dat wij de kleuren zien.

Helaas

Het slechte nieuws bij corrosie? Er valt weinig of niets aan te doen. Sommige mensen beweren dat het glas weer mooi wordt door het in te wrijven met een mengsel van water en tandpasta. Helaas is daar weinig overtuigend bewijs voor. Logisch ook, het glas is beschadigd. Je kunt dus alleen proberen te voorkomen dat je glazen wit worden. Zeker bij kristal, want dat is nog zachter dan glas. Steek kristal dus nooit in de vaatwas.

Nog wat goeie raad: hoe hoger de temperatuur van de vaatwasser, hoe slechter voor het glas. Gebruik daarom niet het hoogste programma voor je glazen. En stel je toestel ook goed af: genoeg afwaszout en glansspoelmiddel, maar ook niet te veel. En aanvaard dat elk glas na verloop van tijd wit wordt in een afwasmachine. Als je dat wil vermijden, is de enige oplossing met de hand afwassen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet