Zo herken je een écht incassobureau

donderdag 11 april 2019 - 08:45
"De inspecteur" waarschuwt vaak voor opdringerige telefoontjes van valse incassobureaus. De luisteraar volgt ons advies, zoveel is duidelijk. Maar er bestaan ook échte incassobureaus, die nu eenmaal openstaande schulden moeten invorderen. Toch blijft de luisteraar wantrouwig: wie is nu legitiem en wie vals?

Een legitiem incassobureau doet invorderingen bij mensen die nog ergens een openstaande schuld hebben. Daar profiteren oplichters van: ze doen zich voor als incassobureau om geld van je af te troggelen. Maar dat mogen ze absoluut niet doen. Hoe weet je nu of je te maken hebt met een echt incassobureau?

Hier zijn enkele tips

  • Een legitiem bureau is ingeschreven bij de FOD Economie. Er bestaat een lijst waar je alle ingeschreven bureaus kan gaan opzoeken. Daarnaast kan je het bureau ook terugvinden in de publieke search van de kruispuntbank van ondernemingen. Krijg je telefoon van een ingeschreven incassobureau, dan heb je nog ergens een openstaande schuld.
  • Vraag gerust meer uitleg, een erkend bureau zal je zeker en vast meer informatie geven. 
  • Een erkend bureau begint nooit met bellen, dat mogen ze niet. Ze sturen eerst een brief waarin ze duidelijk stellen over welke schuld het gaat. Op de brief staat ook het inschrijvingsnummer van de FOD economie. Wanneer er na x aantal dagen geen reactie komt op de brief, mogen incassobureaus pas overgaan op telefonisch contact.

Twijfel je wanneer je een telefoon krijgt? Neem dan ook eens een kijkje op de grijze lijst van de overheidsdienst economie. Daar staan alle oplichters opgesomd. 

Krijg je een brief van een incassobureau, laat die dan niet liggen. Controleer of het gaat om een legitiem bureau en neem contact op voor meer informatie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!