Zo herken je oplichters die zich voordoen als de FOD Financiën

vrijdag 19 juni 2020 - 14:01
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels
Oplichters doen zich vaak voor als de FOD Financiën om je geld te ontfutselen. Zo laat je je niet vangen per mail of telefoon!

E-mailadres

Officiële mails van de FOD Financiën herken je aan de extensie @minfin.fed.be. Fraudeurs maken soms gebruik van een e-mailadres dat daar sterk op lijkt, zoals @minfin.fgov.be, minfin.fed.be@europe.com; minfin-fed.org.

Gegevens

Wordt er gevraagd om vertrouwelijke bankgegevens of gegevens in verband met internetbankieren door te geven? Wees op je hoede!

Te mooi om waar te zijn

Komt de mail of het telefoontje compleet onverwacht? Krijg je plots bericht dat er een bepaald bedrag terugbetaald wordt of dat je een schuld moet vereffenen waar je niets van weet? Vraag altijd eerst info via vertrouwde kanalen en ga hier niet meteen op in.

Betaling

Er zijn maar enkele manieren om een betaling te doen aan de FOD Financiën:

Fouten en toon

Staat de mail vol spel- of taalfouten? Versta je de persoon aan de andere kant van de lijn niet zo goed en is hij of zij opdringerig en dreigend? Dat zijn mogelijke alarmbellen.

Gerechtsdeurwaarder

Krijg je een e-mail van een gerechtsdeurwaarderskantoor dat in naam van de FOD Financiën een schuld moet vereffenen? Weet dat de FOD wél samenwerkt met gerechtsdeurwaarders, maar dat zij nooit officiële documenten per e-mail sturen. Hier vind je meer info over fraude door valse deurwaarders.

Ben je slachtoffer van fraude?

  • Ga naar het plaatselijke politiebureau en dien klacht in.
  • Stuur het bericht naar verdacht@safeonweb.be.
  • Meld de fraude aan de medewerkers  van de FOD Financiën via dit contactformulier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!