Zo kies je het juiste energiecontract

dinsdag 14 september 2021 - 16:22
Op het internet vind je tal van vergelijk-websites die nagaan welke energieleverancier voor jou het meest voordelig is. Maar zijn al die websites wel betrouwbaar?

Het was Liliane uit Boutersem die me op het idee bracht om dit eens na te gaan. Zelf deed ze de test op "besparenkan.be" maar had daar toch wel wat vragen bij. Op de site leest ze over partnerships met Electrabel, Essent en Octa+. Hoe objectief is dit dan vraagt ze zich af. En wat meer is, het is een website die je niet enkel 'raad' geeft, voor ze het wist hing Liliane vast aan een nieuwe energieleverancier. (En dat zonder het zelf te willen)

Erkende tests

Eric Houtman, de Ombudsman Energie, kent de website die Liliane in problemen bracht. Er zijn al verschillende klachten geweest over deze website, telkens van mensen die een nieuw energiecontract aangesmeerd kregen zonder het zelf te beseffen.

Houtman benadrukt dat "besparenkan.be" geen erkende vergelijk-website is van de federale regulator CREG. 

Erkende websites moeten voldoen aan enkele kwaliteitscriteria zoals onafhankelijkheid en correcte informatieverstrekking.

Eric Houtman, ombudsman energie

De erkende websites dragen een label en worden door de CREG regelmatig gecontroleerd om te kijken of ze zich wel aan de nodige afspraken houden.

Hier vind je het lijstje van erkende vergelijkingswebsites

Vlamingen doen het best beroep op de V-test van de VREG. Maar ook de websites mijnenergie.be en energie-vergelijker.be dragen het label.

Brusselaars zoeken best op brusim.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!