Zo laat je cybercriminelen je kerst niet verpesten!

woensdag 16 december 2020 - 08:15
De jaren dat de schouw volstond met kerstkaarten zijn zowat voorbij. Steeds meer mensen sturen hun wensen virtueel naar vrienden en familie. Dat is best handig en je kan er een pak geld mee besparen: je hoeft geen kaarten en postzegels te kopen. Ook kerstcadeaus online bestellen is populair. Maar je online voorbereiden op Kerstmis is niet zonder risico.

Verdachte (kerst)mails in je inbox

Sommige mails bevatten bijlagen of attachments die je computer met een virus kunnen besmetten. Enkele tips om dat te vermijden:

  • Wees wantrouwig ten opzichte van Engelstalige mails. Zeker als er veel schrijffouten in staan
  • Hetzelfde geldt voor Nederlandstalige mails, hoewel die minder voorkomen
  • Open geen bijlage die bij een mail zit waarvan je de afzender niet kent
  • Stuur zelf e-cards zonder bijlage of via een gespecialiseerde e-cardwebsite
  • Ga niet in op mails van zogenaamde koerierdiensten die beweren dat er iets is misgegaan met je bestelling. Bedenk eerst of je wel een pakje besteld hebt én of de levering via die koerierdienst verloopt
  • Lees nieuwe mails op je tablet of smartphone. De besturingssystemen op mobiele toestellen zijn op dit moment nog relatief nieuw in vergelijking met de besturingssystemen op desktops. Daardoor hebben cybercriminelen nog niet zoveel virussen kunnen ontwerpen voor die nieuwere systemen zoals Android of IOS (in tegenstelling tot voor Windows)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!