Zo maak je je robotmaaier klaar voor zijn winterslaap

maandag 23 november 2020 - 15:30
Het wordt kouder en dan stopt het gras met groeien. Tijd dus om de robotmaaier op te bergen. Hoe bereid je hem best voor op die lange rustpauze? De Inspecteur krijgt tips van de firma Marcel Van Dyck.

De batterij

Na de laatste maaibeurt schakel je best het programma uit en zet je de robotmaaier in manuele modus. Wat de batterij betreft, zijn er twee opties:

  • Laad de robot 100% op in zijn laadstation. Daarna verwijderen uit het laadstation en uitschakelen.
  • Een aantal merken hebben een winterslaap-modus. In dat geval moet de batterij tussen de 40% en 60% opgeladen worden.

In de handleiding van je robotmaaier vind je de exacte instructies ongetwijfeld terug. 

Het is ontzettend belangrijk om de robotmaaier vorstvrij op te bergen. Anders kan er een kortsluiting optreden, wat heel slecht is voor de levensduur van de batterij. 

De stroom van het laadstation mag nu ook uitgeschakeld worden. Het laadstation mag je opbergen, al is dat niet noodzakelijk. Ze zijn weerbestendig.

Moment voor onderhoud

Het opbergingsmoment is ideaal om ook een onderhoud uit te voeren op je robotmaaier. Je kan zelf het overtollige gras verwijderen met een borstel of met perslucht. Gebruik zeker geen water. De machine is dan wel weerbestendig, water opgieten is een absolute no-go.

Het is aangeraden om de robotmaaier nu ook even binnen te brengen. Zo kan de verkoper de lagers, de rijmotoren en de sensoren testen. Indien nodig kan er ook een update uitgevoerd worden.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!