Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo plan je een Ingrijpende Energetische Renovatie

vr 21 sep. - 6:00

Een ingrijpende energetische renovatie is - je raadt het al - ingrijpend en diepgaand. Er zijn twee belangrijke criteria waaraan de renovatie moet voldoen. De technische installatie om een specifiek binnenklimaat te realiseren, moet volledig vervangen worden. En er moet ook minstens 75% van de buitenschil worden (na)geïsoleerd.

Geef je huis een warme jas

De buitenschil van je woning is het allerbelangrijkste als je een grondige renovatie wil doorvoeren. De buitenschil bestaat uit het dak, de muren, de vloeren, de ramen en de deuren. 

  • Je doet er goed aan om met het dak te beginnen. Daar heb je altijd het grootste warmteverlies en je kan je dus ook de meeste winst boeken.
     
  • De muren komen ook al snel aan de beurt. Als je in de mogelijkheid bent om de muur langs buiten te isoleren, is dat altijd een goede keuze. Je loopt minder risico op vochtproblemen en het is efficiënter. Maar daartegenover staat dat de werken veel geld kosten. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het uitzicht van de buitengevel wil behouden. Het spreekt voor zich dat je dan voor binnenisolatie kiest. 
     
  • Je kan er ook voor kiezen om de spouw te isoleren. Daarmee kan je mooie resultaten behalen. Maar je moet goed overleggen met je aannemer of je woning er geschikt voor is. 
     
  • Vloerisolatie is ook een must bij een ingrijpende energetische renovatie. Vaak wordt er geopteerd voor vloerverwarming omdat het een makkelijke manier is om je binnenklimaat te regelen. 
     
  • De ramen en deuren zijn tenslotte van hoogrendementsglas zodat je zo weinig mogelijk warmteverlies hebt.

Kijk naar warmteverlies en warmtewinst 

Als je goed wil isoleren, moet je letterlijk elke kier en elke spleet afdichten. Als je dat niet doet, vliegt de warmte via die weg naar buiten en is die dus verloren. Dat noemen we warmteverlies. Vooral koudebruggen zijn een gekend gevaar als het daarop aankomt. 

Je aannemer weet normaal gezien hoe hij die verliezen zoveel mogelijk kan beperken. Maar ook je architect kan er bij het ontwerp al rekening mee houden om koudebruggen zoveel mogelijk te beperken. 

Warmte kan je niet alleen verliezen. Je kan ook nadenken over manieren om warmte te winnen. Dan spreek je over warmtewinst. En dat is altijd mooi meegenomen.

  • Denk aan een installatie die de warme lucht uit de omgeving zal gebruiken om water te verwarmen. Het kan interessant zijn om zo'n toestel in je warme washok te plaatsen. De uitstoot van je wasmachine, droogkast, diepvriezer en frigo worden op die manier nuttig gebruikt. 
     
  • Een warmtepomp is ook een manier om warmte te winnen. Overleg altijd met je aannemer welk type pomp je kiest. En probeer een warmtepomp zoveel mogelijk te plaatsen in combinatie met zonnepanelen. 
     
  • Een zonneboiler kan ook een optie zijn om op een natuurlijk manier warmte te winnen voor je huis.
     
  • Een intelligent ventilatiesysteem zal ook veel warmte recupereren.

Een premie voor een totaalrenovatie

Bij een ingrijpende energetische renovatie zijn er twee criteria waaraan je moet voldoen. Enerzijds moet de technische installatie om een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig vervangen worden. Denk dan aan de verwarming, of luchtcirculatie. Anderzijds moet ook minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Bij de vervanging van de installaties en de isolatie gelden bepaalde normen, de ‘epb-eisen’. Aan welke epb-eisen je bij een ingrijpende energetische renovatie moet voldoen, hangt af van de datum van de bouwaanvraag en de bestemming van het gebouw.

Als je binnen de vijf jaar minstens drie energetische verbeteringen aanbrengt, heb je recht op de totaalrenovatiebonus. Die start bij 1250 euro en loopt op tot 4750 euro als je alle 7 energetische verbeteringen van het lijstje afwerkt. Het is een financieel extraatje bovenop de bestaande premies.

Via de module van het Vlaams Energie Agentschap - VEA - kan je berekenen hoeveel jouw premies bedragen.

Meer weten over isoleren?

De Vlaamse overheid organiseert op zaterdag 22 september voor de tweede keer een isolatiedag. Ze doet dat in samenwerking met de bouwunie en de confederatie bouw. Iedereen die wil, kan die dag een bezoek brengen aan één van de opengestelde werven verspreid over Vlaanderen. 

Je moet je wel op voorhand inschrijven. Dat doe je via de website van de isolatiedag. 

 

Op de Isolatiedag wordt er hierover ook bijkomende uitleg gegeven en ook wat de premies in 2019 betreft.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet