Zo slim zijn jouw huishoudtoestellen binnenkort

dinsdag 15 september 2020 - 08:00
Jouw volgende wasmachine zal waarschijnlijk verbonden zijn met het internet.
Je oven of kookplaat bedienen met de app op je smartphone kan vandaag al. Zelfs tijdens het winkelen even snel binnenkijken in je koelkast is mogelijk, dankzij de ingebouwde camera. En volgens technologiejournalist Loutfi Belghmidi staan die toestellen binnenkort ook echt bij jou thuis. Maar het is wel belangrijk dat jij er ook slim mee omgaat.

Internet of things

Het was een opvallende trend dit jaar op IFA in Berlijn: op de wereldbekende elektronicabeurs waren meer dan ooit 'slimme toestellen' te zien. Slim witgoed zelfs, want het zijn al lang niet meer alleen televisietoestellen of thermostaten die verbinding maken met het internet.

Ook heel wat andere huishoudtoestellen krijgen tegenwoordig een ingebouwde chip, waarmee ze via het internet met ons kunnen communiceren. Dat komt omdat die chips de laatste jaren goedkoper zijn geworden.

Het ‘internet of things’ krijgt zo meer en meer vorm: alle toestellen geraken stilaan verbonden met het internet. Het wordt daardoor makkelijk om ermee te communiceren via bijvoorbeeld een app.

Ecosysteem

Die apps zijn er vandaag al. Spelers zoals Samsung en LG verkopen ze mee met hun producten. Het voordeel is dat je er meteen al hun toestellen kunt aan koppelen. En dat zijn er nogal wat, want de producenten bieden een breed gamma aan.

Ze creëren op die manier een ‘ecosysteem’, een omgeving waarin alle toestellen met elkaar communiceren.

En ze weten ook waarom: wanneer alle toestellen goed met elkaar praten, zijn klanten geneigd om bij hun volgende aankoop voor hetzelfde merk te kiezen.

Niets belet jou echter om merken door elkaar te gebruiken! "Je kunt perfect een wasmachine van LG laten praten meteen koelkast van Samsung en omgekeerd", zegt Loutfi Belghmidi.

Risico

Het gebruiksgemak van al die slimme toestellen is fantastisch. Maar er is wel een keerzijde.

Elk toestel dat verbonden is met het internet, loopt het risico om gehackt te worden. Hackers kunnen via het minst beveiligde toestel proberen binnen te geraken in jouw netwerk.

Dat lijkt misschien onschuldig. Maar eens dat lukt, slagen ze er misschien wel in om bijvoorbeeld je bankkaartgegevens te stelen. Of om je wachtwoorden te onderscheppen en zo in het netwerk van jouw werkgever binnen te geraken.

De meeste systemen van de grote merken zijn veilig genoeg. Maar koop je pakweg een slimme camera van een onbekend merk, ga er dan van uit dat die misschien niet voldoende beveiligd is.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Tip 1 is dus: koop niks van een obscuur merk.
  • Als je het toch doet, verander dan zeker het standaard-wachtwoord waarmee het toestel uit de fabriek kwam.
  • Je moét niet elk toestel aansluiten op het web. Als je het niet nodig vindt dat je wasmachine verbonden is met je wifi, zet die functie dan gewoon uit.
  • Zet toestellen als het kan ook volledig uit wanneer je ze niet gebruikt. In de sluimermodus blijven ze wel verbonden.
  • Probeer op het moment van je aankoop na te gaan hoe lang het toestel nog zal ondersteund worden.
  • Check zelf ook geregeld of de software nog up-to-date is.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!