Zo warm is het water in een zwembad...

vrijdag 9 februari 2018 - 08:30
De temperatuur van het openbare zwembad is niet overal gelijk. De gemeenten beslissen zelf hoe koud of hoe warm het water is. De temperatuur is vooral afhankelijk van het doelpubliek.

Gemiddeld 28 à 29 graden

De meeste zwembaden hebben een heel gemengd publiek. Tijdens de voormiddag komen er veel schoolkinderen zwemmen, in de namiddag passeren de senioren en 's avonds komen de sporters of zijn er zwemlesjes. 

Elke doelpubliek verkiest een andere temperatuur. 

  • Sportzwemmers hebben graag frisser water. Aangezien ze intensief zwemmen, warmt hun lichaam snel op. Als het water té warm is, vinden ze dat vervelend. De ideale temperatuur voor een sportzwemmer schommelt tussen de 26 à 27 graden. 
     
  • Maar dat is veel te koud voor gewone, recreatieve zwemmers. En ook kinderen en ouderen vinden dat veel te koud. Zij hebben het liefst een temperatuur van 29 à 30 graden. 

Je voelt het komen: zwembaden gaan voor de gulden middenweg van 28 à 29 graden. 

Luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur zijn ook van belang

De temperatuur van het water is één ding. Om effectief te weten hoe warm of hoe koud een zwembad écht is, moet je ook de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid meten.

De VLAREM wetgeving, het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning, schrijft een aantal regels voor waar zwembaden zich aan moeten houden. 

  • De luchtvochtigheid is van groot belang. Hoe vochtiger de lucht, hoe warmer de omgeving aanvoelt. Het streefcijfer in de wetgeving is 65%. Maar de meeste zwembaden komen daar niet aan. Meestal schommelt de vochtigheid tussen de 55 en de 60%. Vaak kiezen zwembaden voor een lagere vochtigheid omdat het ook werkbaar moet blijven voor het personeel.  
     
  • De omgevingstemperatuur is ook van belang. De wet stelt dat de hal minstens één graad warmer moet zijn dan het grootste zwembad. Als het groot bad vb. 28 graden is, dan moet de hal minstens 29 graden warm zijn.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!