Zonnepanelen? Geef ze een beurt!

donderdag 3 oktober 2019 - 08:00
Fijn stof, bladgroen en vogelpoep zijn een aanslag op je zonnepanelen. Af en toe poetsen is de boodschap!

Fijn stof, bladgroen, korstmossen en vogelpoep zijn een aanslag op je zonnepanelen. Het kan dan ook geen kwaad om je panelen af en toe grondig te reinigen. Maar hoe pak je dat aan? De Inspecteur geeft een aantal nuttige tips:

Waarom poetsen?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet poetsen, is afhankelijk van de kwaliteit van de glasplaat. De meeste zonnepanelen hebben zelfreinigende glasplaten. Die moet je dus niet zo vaak onder handen nemen omdat de plaat zichzelf proper houdt. Eén keer om de 5 jaar zou normaal gezien voldoende moeten zijn.

Maar er zijn ook zonnepanelen met niet-zelfreinigende glasplaten. Het glas is dus te vergelijken met de klassieke vensters in je huis en dat wil zeggen dat je de glasplaat om de 6 à 8 weken moet poetsen. Doe je dat niet, dan verlies je al gauw 5 tot 10% rendement.

Hoe poetsen?

Als je zonnepanelen op een moeilijk bereikbare plaats liggen, is het een slecht idee om ze zelf proper te maken. Niet alleen riskeer je zwaar te vallen maar het kan ook zijn dat je ongewild je panelen beschadigt. Als je vanuit een moeilijke hoek moet poetsen, is de kans dat je krassen maakt op je panelen bijzonder groot. En krassen zorgen ervoor dat de lichtinval minder goed is waardoor je panelen minder zonlicht opvangen en dus minder elektriciteit opwekken. Je schakelt dan best een installateur in om de reiniging te doen. Die mensen hebben kennis van zaken en beschikken over het juiste materiaal om je panelen proper te maken zonder ze te beschadigen.

Als je panelen makkelijk bereikbaar zijn en je wil zelf aan de slag, dan houd je best rekening met deze tips:

  • Water, water en nog eens water: Gebruik in eerste instantie gewoon water om je panelen te poetsen. Je krijgt er veel vuil mee weg en je spaart je panelen.
  • Autoshampoo: Als je het vuil er met water alleen niet af krijgt, kan je een neutrale autoshampoo gebruiken.
  • Zachtjes wrijven: Gebruik een wollen doek om je panelen op te poetsen. Een doek met microvezels kan ook maar schuursponsen en synthetische doeken zijn uit den boze. Die dingen schuren de beschermlaag van je panelen en kunnen minuscule krasjes vormen.
  • Spuit niet te hard: een tuinslang is krachtig genoeg om het vuil van je panelen te spoelen. Geen hogedrukreiniger. Ook die kan je panelen beschadigen.
  • Houd rekening met het weer: Poets je zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder vuilresten achter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!