Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Geef je zonnepanelen geregeld een beurt!

ma 1 mei - 6:00

Stof, stuifmeel, bladgroen en vogelpoep maken je zonnepanelen vuil. Een regenbui brengt gelukkig al wat soelaas. Maar afhankelijk van welke zonnepanelen je hebt, is af en toe poetsen ook de boodschap!
Zonnepanelen kuisen
© Foto: Canva

Als het een tijdje droog is, zullen je zonnepanelen al snel bedekt zijn met een laagje stof. Maar geen paniek, stof ligt relatief los en een regenbui zal een groot deel daarvan wegspoelen. Dus je hoeft niet meteen een grote schoonmaak te houden.

Weet wel dat stof het rendement van je zonnepanelen vermindert. In extreme gevallen kunnen je zonnepanelen 5% minder rendement hebben. Zeker stuifmeel is een boosdoener. Sommige soorten stuifmuil regenen er makkelijk af, zoals gewoon stof. (Zuiver) water is dus meestal de beste oplossing. Maar sommige soorten stuifmeel blijven plakken. En daarom is een poetsbeurt af en toe een goed idee. 

Wanneer poetsen?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet poetsen, is afhankelijk van de kwaliteit van de glasplaat.

De meeste zonnepanelen hebben zogenaamde 'zelfreinigende' glasplaten. Die moet je in theorie niet zo vaak onder handen nemen: de plaat zou zichzelf proper houden en één keer poetsen om de 5 jaar zou voldoende moeten zijn.

In de praktijk hangt zoiets nogal vaak af van de omstandigheden. Vooral de lokale vervuiling en de hellingshoek van je zonnepanelen bepalen hoe snel ze vuil worden en of de regen ze schoonspoelt. Hoe vlakker je panelen gemonteerd zijn, hoe groter de kans dat er vuil op blijft liggen.

Er zijn ook zonnepanelen met niet-zelfreinigende glasplaten. Het glas daarvan is dus te vergelijken met de klassieke vensters in je huis. Dat wil zeggen dat je de glasplaat in theorie om de 6 à 8 weken moet poetsen. Doe je dat niet, dan verlies je al gauw 5 tot 10% rendement.

Hoe poetsen?

Als je zonnepanelen op een moeilijk bereikbare plaats liggen, is het vaak geen goed idee om ze zelf proper te maken. Je riskeert niet alleen een zware valpartij, je kunt je panelen ook ongewild beschadigen.

Als je vanuit een moeilijke hoek moet poetsen, is de kans dat je krassen maakt op je panelen bijzonder groot. Die krassen zorgen voor een minder goede lichtinval, waardoor je panelen minder zonlicht opvangen en dus minder elektriciteit opwekken.

Je schakelt dan best een installateur of reinigingsbedrijf in om de klus te klaren. Die mensen hebben kennis van zaken en beschikken over het juiste materiaal om je panelen proper te maken zonder ze te beschadigen. Maar daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan vast.

Doe het zelf

Zijn je panelen makkelijk bereikbaar en je wil zelf aan de slag? Hou dan rekening met deze tips:

  • Water, water en nog eens water: Kies bij voorkeur voor regenwater, daar zit heel weinig kalk in. Je krijgt er veel vuil mee weg en je spaart je panelen.
  • Begin met spoelen, soms is dat al voldoende.
  • Autoshampoo: Als je het vuil er met water alleen niet af krijgt, kan je een neutrale autoshampoo gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat die met het water in je regenput zal verdwijnen.
  • Zachtjes wrijven: Gebruik een wollen doek om je panelen op te poetsen. Een doek met microvezels kan ook, maar schuursponsen en synthetische doeken zijn uit den boze. Die dingen schuren de beschermlaag van je panelen en kunnen kleine krassen vormen.
  • Spuit niet te hard: een tuinslang is krachtig genoeg om het vuil van je panelen te spoelen. Gebruik geen hogedrukreiniger, die kan je panelen beschadigen.
  • Houd rekening met het weer: Poets je zonnepanelen als er weinig zon is, bijvoorbeeld ’s ochtends of ‘s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder vuilresten achter.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet