Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter

maandag 15 februari 2021 - 07:46
Wie zonnepanelen heeft en nog werkt met een analoge meter, kan tot begin 2025 aan netbeheerder Fluvius laten weten nog geen digitale meter te willen. Dat heeft Fluvius afgesproken met de Vlaamse regering. De compensatie voor het wegvallen van de terugdraaiende teller kan dan weer maar tot eind 2025 worden aangevraagd.

Uitstel voor digitale meter aanvragen kan 

De installatie van de digitale meter gebeurt niet meer prioritair bij mensen met zonnepanelen, zoals aanvankelijk was gepland. De zowat 470.000 gezinnen met zonnepanelen die nog een analoge teller hebben zullen daardoor niet meer per se vóór eind 2022 een digitale meter krijgen. Zij worden mee opgenomen in de gewone uitrol die loopt tot juli 2029. 

De Vlaamse regering heeft intussen met netbeheerder Fluvius ook afgesproken dat zonnepaneeleigenaars met een analoge teller sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Die afspraak geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.

Wel oppassen met te lang uitstellen, want de compensatieregeling - die de Vlaamse regering heeft uitgewerkt voor het wegvallen van de terugdraaiende teller bij een digitale meter - kan je maar aanvragen tot eind 2025.

Zonnepaneeleigenaars met een analoge teller kunnen tot begin 2025 zonder gevolg laten weten dat ze nog geen digitale meter willen

Zuhal Demir

Compensatie wegvallen terugdraaiende teller

Het systeem van de terugdraaiende teller werd vorige maand vernietigd door het Grondwettelijk Hof.  Daardoor zagen veel mensen met zonnepanelen een financieel voordeel verdwijnen

Een analoge teller draait letterlijk terug wanneer zonnepanelen meer stroom produceren dan de eigenaars verbruiken. Dat terugdraaien komt de factuur ten goede. Maar ook zonnepaneeleigenaars met een digitale meter zouden gedurende een periode van 15 jaar kunnen gebruik maken van een terugdraaiende teller, besliste de vorige Vlaamse regering. Dat systeem werd dus door het Grondwettelijk Hof vernietigd.

Minister Demir kwam snel na het arrest van het Hof met een oplossing. Ze stelde een eenmalige compensatie voor die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen. Het ontwerp daarvoor is nu rond. De regeling zal nu nog worden voorgelegd aan energieregulator Vreg, de Vlaamse Toezichtscommissie en de Raad van State. 

Alle info over het stopzetten van de terugdraaiende teller kan je vinden op deze website van de Vlaamse Overheid.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!