Zoveel kost je auto écht

woensdag 30 juni 2021 - 07:57
Een auto is niet goedkoop, dat weet je. En toch moet je even slikken als je alle kosten bij elkaar optelt.

Duur ding

De aankoopprijs van een auto is vaak al niet van de poes, maar daarmee is de aanslag op je bankrekening nog niet voorbij. Verzekeringen, onderhoud, belastingen… Als je alle kosten optelt blijkt die auto eigenlijk een echte geldverslinder.

Mobiliteitscoach Delphine Eeckhout van Traject berekende eens de werkelijke kost voor Inspecteur Sven Pichal. Zijn dagelijkse pendeltocht tussen Antwerpen en Brussel kost hem 33 euro per dag. Dat is 660 euro per maand. Slik! Een aardige hap uit het maandbudget. En dan hebben we het alleen nog maar over de woon-werkverplaatsing.

0,33 euro per km

Je kunt zelf makkelijk berekenen hoeveel jouw wagen jou kost. Traject hanteert een gemiddelde kost van 33 cent per kilometer. Dat bedrag omvat alle kosten: aankoop, verzekering, brandstof, onderhoudskosten… Voor een snelle berekening vermenigvuldig je dus het aantal afgelegde kilometers met 0,33.

Droomcalculator

Rij je heel veel? Of net heel weinig? Heb je en heel dure of een uitzonderlijk goedkope wagen? Maak een berekening op maat via de droomcalculator. En check zeker eens wat het resultaat is als je je auto één of twee dagen per week niet zou gebruiken.

Het is een feit dat veel kosten blijven doorlopen (verzekering, wegenbelasting). Heel wat kosten hangen echter ook af van je verbruik: brandstof, bandenslijtage, onderhoud. Bovendien geldt: hoe vaker je de weg op rijdt, hoe groter je kans op een ongeval.

Bedrijfswagen

Misschien haalde je bij het lezen van dit artikel je schouders op omdat je een bedrijfswagen hebt van het werk. Je bent niet de enige: heel veel Belgische werknemers rijden (deels) op kosten van de baas.

Toch kiezen steeds meer van die werknemers vaker voor andere vervoersvormen, en wel om verschillende redenen.

  • Flexibiliteit: met de auto sta je vaak voor onbepaalde tijd vast in de file, met de fiets ben je altijd ongeveer even lang onderweg.
  • Comfort: de trein heeft inderdaad vaak last van vertragingen, maar je zit wel comfortabel en je doet onderweg lekker wat je wil: de krant lezen, werk voorbereiden, een tukje...
  • Heb je een firmawagen? Wees dan in de eerste plaats waakzaam voor gewoontegedrag. De verleiding is groot om ook voor kleinere afstanden de wagen te kiezen. Die 800 meter naar de bakker kun je echt wel op een andere manier afleggen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!