de madammen
2 culinaire gerechten voor na het sporten
wo 21 mrt. - 9:43
Waterkerssoepje met Parmezaan schilfers
Dit heb je nodig voor 4 sportievelingen
- 3 cevenne uien
- 2 bundels waterkers
- 2 liter kippenbouillon
- tas vol gierst (graan)
- 3 blaadjes laurier
- 3 takjes tijm
- zwarte peper
- 100 gram Parmezaanse, geschaafd
- olijfolie
Aan de slag
Snijd de ui fijn. Spoel de waterkers schoon en hak grof.
Stoof de ui aan in de olijfolie. Voeg de waterkers, laurier, tijm en kippenbouillon toe. Laat een kwartier garen op een hoog vuur.
Verwijderen de tijm en laurier en blend de soep fijn. Kruid met peper en zout.
Spoel de gierst af onder de kraan en kook 'm gaar.
Werk het soepje af met de gekookte gierst en schilfers Parmezaanse kaas. Als extraatje kan je er geroosterd hennepzaad over strooien.
Pastinaak met hoeve ei en havermout
Dit heb je nodig voor 4 paar koersbenen
- 2 grote pastinaken
- 100 gram boerenboter
- 1 liter volle melk
- een halve liter kippenbouillon
- 4 hoeve-eieren
- 1 kop havermout
- een halve kop hazelnoten, fijngehakt
- 1 bundel platte peterselie
- zwarte peper
- een halve liter extra vierge olijfolie
Aan de slag
Peterselieolie (deze maak je beter al de dag ervoor!)
Was de peterselie en hak 'm in grove stukken. Zet de peterselie en olijfolie een kwartier op een zacht vuur. De olie mag het kookpunt nét niet bereiken!
Blend de olie en peterselie samen en laat een nachtje trekken in de frigo. Haal de olie door een neteldoek of fijne zeef. Bewaar koel en donker!
De puree
Schil de pastinaken en snijd ze in stukken. Kook ze een twintigtal minuten gaar in een mengeling van melk en kippenbouillon.
Pureer de pastinaken (eventueel met een klein beetje kookvocht voor de smeuïgheid) en kruid af met peper en zout.
Laat de boter smelten en bruinen tot 'hazelnootboter'.
Kook de eieren hard, pel en snijd in kleine stukjes.
Rooster de havermout in een pan.
Werk de puree af met de eieren, hazelnootboer, peterselieolie, havermout en wat fijngehakte hazelnoten. Voeg eventueel wat kervel of fijn gesneden spinazie toe als extraatje.