3 lekkere gerechten met kikkererwten

woensdag 1 april 2020 - 11:05
Foto: Getty
Heb jij de afgelopen weken ook wat dieper in je keukenkasten gekeken? Dan ben je misschien op producten in je voorraad gebotst waarmee je niet meteen weet wat ermee aan te vangen. Zo zit Marijke uit Lievegem met een blik kikkererwten... Messy Chef Jelle Beeckman geeft haar 3 kooktips!

"Als je ze goed gebruikt, kan je met kikkererwten oneindig variëren. Denk maar aan heerlijke falafelballetjes, humus, een Indische curry…  Heb je in de voorraadkast nog een paar blikjes staan? Met deze gerechtjes creëer je in een mum van een tijd een heerlijk gerechtje. Zowel voor lunch, de aperitief als voor het hoofdgerecht", stelt kok Jelle Beeckman Marijke gerust.

Kikkererwtenspread voor op de boterham

Een heerlijke, vegetarische variant op een broodje preparé.

Dit heb je nodig

  • 300 gram kikkererwten
  • +_ 10 gram zongedroogde tomaatjes
  • 1 teen look
  • Paar druppels tabasco
  • 0.5 citroen
  • Peper en zout
  • Plak brood of stokbrood

Aan de slag

Doe alle ingrediënten in de blender en mix ze tot een gladde pasta. Het vocht van de kikkererwten mag er bij. Voeg wat van de olie van de tomaatjes toe. Snijd een plak van het brood, wrijf in met olijfolie en bak krokant in de grillpan of in de oven. Beleg je broodje eventueel ook nog met tomaat en tuinkers.

Tip: heb je thuis tahin staan dan kan je daar ook een theelepel van toevoegen.

Krokante kikkererwten uit de oven

Laat voor een keertje de olijfjes, kaasblokjes en de zakjes paprikachips in de winkelrekken liggen en smul van deze krokante kikkererwten bij het aperitief.

Dit heb je nodig

  • 400 gram kikkererwten
  • Zout
  • Knoflookpoeder
  • Paprikapoeder
  • Olijfolie

Aan de slag

Was de kikkererwten en leg ze op een keukenhanddoek om te drogen. Wrijf ze zachtjes droog en verwijder eventuele losgekomen velletjes. Doe ze in een kom, kruid met zout en een snuifje knoflook en paprikapoeder. Meng er een eetlepel olijfolie door. Stort de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Roer ze af en toe eens om. Laat afkoelen en serveer.

Heel snelle curry met kip, mango, kikkererwten en spinazie

Dit heb je nodig

  • 300 gram kikkererwten
  • 250 gram kippendijen
  • 1 ui
  • 1 stukje gember (2 op 2) of 1 tl gemberpoeder
  • 1 teen look
  • 1/2 chili
  • 5 tl currypoeder
  • Handje spinazie
  • 200 ml kokosmelk
  • 150 ml kippenbouillon
  • Blokjes mango: diepvries of 1  verse
  • Olijfolie
  • Peper en zout.
  • Optioneel: verse munt
  • Serveertip: rijst

Aan de slag

Snijd de ui in blokjes. Rasp de gember en pers de knoflook. Snijd de chili fijn. 

Kruid de kip met peper en zout.  Bak krokant aan in een pan met hoge rand. Voeg de ui, look en gember toe. Kruid met currypoeder en laat even meebakken. Blus met de kippenbouillon en kokosmelk. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg op het einde de kikkererwten met vocht en een handje spinazie toe. Kook nog 5 minuten en werk af met blokjes mango.

Tip: werk af met verse kruiden zoals munt of koriander.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!