3 lekkere recepten met linzen

vrijdag 3 april 2020 - 09:46
Evelien uit Leuven is op zoek naar een lekkere manier om linzen klaar te maken. Messy chef Jelle Beeckman doet haar meteen 3 recepten cadeau!

Linzen zijn fantastisch lekker en het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om ze klaar te maken. Was ze altijd eerst goed onder stromend water om te voorkomen dat er een bruin, moeraslaagje op je kookwater komt te staan. Daar krijgt namelijk niemand echt honger van. Je hoeft de linzen niet te weken.

Kook linzen 20 à 30 minuutjes. De kooktijd is afhankelijk van welke bereiding je ermee wil maken. In een salade heb je misschien graag wat meer beet en is 20 minuutjes voldoende. In een curry of stoofpotje mag het dan weer iets langer zijn. In het laatste geval kan je de linzen, na het spoelen dus, ook gewoon garen in je saus. Vind je geen gedroogde linzen? Ga dan voor linzen in conservenblik. Die zijn al voorgekookt en zijn een snel en toch lekker alternatief.

Linzensalade met spinazie, ansjovis en mosterddressing

Dit heb je nodig

  • 150 gram linzen
  • spinazie
  • rode ui
  • 2 eitjes
  • Ansjovis
  • een halve citroen
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • olijfolie
  • 2 sneetjes oud brood

Aan de slag

  1. Spoel de linzen. Kook ze 20 minuten en spoel ze daarna onder koud water. Laat uitlekken en afkoelen.
  2. In dezelfde pot van de linzen kan je terwijl ook 2 eitjes koken. Kook ze voor 6 minuten en spoel ze daarna af. Zo blijft de dooier mooi vloeiend.
  3. Kruid de linzen met peper en zout. Voeg een scheutje olijfolie toe.
  4. Snijd een handje spinaziebladen fijn. Snijd de ui in twee en daarna in fijne sliertjes. Roer onder de linzen.
  5. Zet een pannetje op het vuur. Doe daarin een scheut olijfolie. Snijd het oud brood in blokjes en bak krokant. Leg de blokjes op een velletje keukenrol.
  6. Doe de mosterd in een kommetje samen met het sap van de halve citroen en een eetlepel honing. Meng met een klopper en voeg een beetje olijfolie toe (ongeveer 2 eetlepels).
  7. Pel de eitjes en snijd ze doormidden. Dresseer de salade en werk af met de croutons en een paar ansjovisfilets.

Spaghetti bolognese met linzen

Bruine linzen hebben een erg aardse smaak en zijn daardoor een goede vegetarische vervanger voor gehakt. 

Dit heb je nodig

  • 200 gram linzen
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 1 stengel prei
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 600 gram tomaten in blik
  • 1 glas rode wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • tijm
  • laurier
  • peper en zout
  • 250 gram spaghetti
  • Optioneel: Parmezaanse kaas + tabasco

Aan de slag

  1. Spoel de linzen onder koud water.
  2. Was de wortelen en prei. Snijd de wortel in fijne blokjes. Jelle schilt zijn wortelen nooit omdat je zo veel smaak en vitaminen verliest. Snijd de prei doormidden en dan fijn. Doe hetzelfde met de ui.
  3. Bak aan in een scheutje olijfolie. Kruid met peper, zout en paprika poeder. Voeg een fijngehakt teentje look toe.
  4. Voeg wat tijm en een blad laurier toe. Doe linzen er bij en blus met de rode wijn.
  5. Laat inkoken en voeg daarna de bouillon en tomaten toe. Laat op een zacht vuurtje koken voor 30 minuten.
  6. Kook de pasta al dente. Serveer en werk af met Parmezaanse kaas.

Linzen met prei, venkel en kabeljauw

Een reis naar Frankrijk zit er misschien dit jaar niet meer in. Dus halen we dat Frans vakantiegevoel in huis (of tuin) met dit heerlijke gerechtje. Dek de tuintafel, schenk een goed glas wijn in en geniet van de eerste lentezon!

Dit heb je nodig

  • 150 gram linzen
  • stengel prei
  • Een halve venkel
  • Platte peterselie
  • 1 teen look
  • 1 glas witte wijn
  • 100 ml room
  • 2 kabeljauwhaasjes
  • klontje boter
  • peper en zout
  • 2 schijfjes citroen

Aan de slag

  1. Spoel de linzen. Kook ze 25 minuten in water en giet af. Hou opzij.
  2. Was de prei. Halveer en snijd in fijne stukken.
  3. Snijd de venkel doormidden en vervolgens in fijne, halve ringen. Hou het venkelgroen opzij voor de afwerking.
  4. Smelt een klontje boter en een grote pan. Bak de prei en venkel op een zacht vuurtje. Kruid met peper en zout. Voeg de fijngesnipperde look toe. Blus met de witte wijn en laat voor de helft inkoken. Als de groenten gaar zijn, voeg dan de linzen toe. Blus met room en werk af met fijngesneden peterselie. 
  5. Bak de kabeljauw in een klontje boter aan 1 zijde. Als de vis bijna gaar is, doe het vuur dan uit en draai de kabeljauw nog 1 maal om.
  6. Dresseer en werk af met de takjes venkelgroen.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!