3 lichte lunchrecepten

vrijdag 17 mei 2019 - 13:00
Een gezonde en lekkere lunch? Met drie lunchideetjes is je buik zeker gevuld!

Zoete aardappel en spinaziefritattata 

Dit heb je nodig

  • 200 g verse spinazie
  • 5 el olijfolie
  • peper en zout
  • 2 uien, in fijne ringen gesneden
  • 500 g zoete aardappel (ongeveer 4 stuks),
  • geschild en in dunne schijven gesneden
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 8 eieren
  • enkele takjes oregano

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Stoof de spinazie in 2 eetlepels olijfolie, kruid met peper en zout en verwijder het vocht. Houd apart.
  • Neem een pan met een diameter van ongeveer
  • 25 centimeter die ook in de oven kan. Fruit hierin de uien in een eetlepel olijfolie.
  • Voeg nog een eetlepel olijfolie toe en leg de aardappelschijven, de rozemarijn en de knoflook erbij. Kruid met peper en zout en laat ongeveer 15 minuten op een laag vuurtje stoven, tot de aardappelen zacht zijn. Roer af en toe, zodat ze niet aanbranden.
  • Klop de eieren los en kruid met peper en zout. Giet ze over het mengsel van aardappel en ei. Verdeel de spinazie over de frittata. Giet nog een extra lepel olie over het mengsel en roer het er voorzichtig door.
  • Zet gedurende 30 minuten in de oven of tot het ei volledig gestold is.
  • Snijd voor het opdienen in punten en versier met wat oregano.

Wortel-linzenhummus 

Dit heb je nodig

  • 4 wortels, geschild en in stukken gesneden
  • 2 el olie
  • peper en zout
  • 100 g rode linzen
  • 4 el cashewnoten, geroosterd
  • 2 el tahinpasta
  • 2 el citroensap
  • 2 el water
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ¼ tl chilipoeder
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 el pompoenpitten, geroosterd
  • 200 g feta
  • 8 sneetjes zuurdesembrood

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Leg de wortels op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de olie en kruid ze met peper en zout.
  • Bak ze gedurende 30 minuten. Draai ze af en toe eens om.
  • Kook ondertussen de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de wortels en linzen wat afkoelen.
  • Doe de wortels in de blender, samen met de linzen, de cashewnoten, de tahinpasta, het citroensap, het water, de knoflook en de gedroogde kruiden.
  • Mix tot een gladde massa.
  • Doe in een kom en versier met de peterselie, de pompoenpitten en de feta.
  • Serveer met het brood.

Salade van bonen, erwten en mozzarella

Dit heb je nodig

  • ½ rode ui, in kleine partjes gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 50 g borlottibonen uit blik, uitgelekt
  • 100 g erwtjes, uit de diepvries, ontdooid
  • 50 g kikkererwten uit blik
  • 3 el balsamicoazijn
  • peper en zout
  • 2 handenvol rucola
  • 1 handvol muntblaadjes, fijngehakt
  • 50 g mozzarella
  • 50 g granaatappelpitjes
  • rasp van 1 citroen

Aan de slag

  • Fruit de uienpartjes in de olijfolie en voeg de knoflook, de borlottibonen, de erwten en de kikkererwten toe.
  • Neem van het vuur en voeg de balsamicoazijn toe.
  • Kruid met peper en zout. Giet het mengsel in een kom en meng met de rucola en de muntblaadjes.
  • Verscheur de mozzarella in stukjes en leg ze op de salade. Versier met de granaatappelpitjes en de citroenrasp.

Nog meer gezonde recepten vind je in het boek 'Het optimale sportgewicht' van Stephanie Scheirlynck en op de website www.allesoversportvoeding.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!