3 tips om te stoppen met piekeren

woensdag 5 januari 2022 - 12:30
Radio 2-luisteraar Frank uit Rumst vroeg zich af hoe hij zijn piekergedachten kan stoppen. 'De Madammen' nodigen daarom Marijke Bisschop uit, want zij schreef 'Het Piekerboek'.

Radio 2-luisteraar Frank Van Kerckhoven uit Rumst stelde De Madammen vorige week een vraag: "Beste, het gebeurt de laatste tijd meer en meer dat ik in mijn bed de slaap niet kan vatten. Ik begin in gedachte de volgende dag te overlopen en in geen tijd ben ik aan het piekeren... Hoe kan ik zulke gedachten stoppen?" Voor mensen als Frank schreef Marijke Bisschop Het Piekerboek, Als we niet kunnen stoppen met tobben. Zij geeft tips. 

Tunneldenken

"Iedereen piekert wel eens of gaat aan het zwartkijken. Maar piekeren kan overgaan in tunneldenken. Uiteindelijk eindigt dat in een tunnel van dwanggedachten. Het begint bij piekeren, maar voor je het weet doe je het elke dag. Het overkomt vaak een bepaald soort mensen, vaak verbaal erg sterke mensen. Anderen hebben er minder last van."

"Je kan om de stomste dingen beginnen piekeren. Soms gaat de stress fysiek over op het lichaam. Iedereen doet het. Je moet daar geen probleem van maken zolang het leefbaar voor jezelf is. Anders is het als je eronder lijdt of als andere mensen er last door ondervinden. Je moet leren met piekeren om te gaan. Je moet leren ontdekken wanneer je het gaat doen en je moet leren stoppen 'voor je in die tunnel zit'."

Zeg stop tegen jezelf

"Zeg stop tegen jezelf: "Is het echt waar wat ik denk? Kan dat?" Bekijk eens nuchter alle feiten of vraag het aan iemand anders. "Als het zou gebeuren, zou het dan echt ook erg zijn? Overdrijf ik niet?" Piekeraars denken vaak in een andere taal en hulp is daarom welkom voor hen. Het helpt hen alles in perspectief te plaatsen."

Ademhalingsoefeningen

"Je kan ook je lichaam tot rust brengen, bv. door je ademhaling beter te regelen. Want door dwanggedachten en angst, kan je beginnen hyperventileren. Ademhalingsoefeningen leiden je gedachten af. Piekeren heeft veel met angst te maken."

Het lukt!

"Ga na wat de negatieve gedachten precies zijn en of ze gegrond zijn. Dan merk je snel dat het niet zo is. Je kan erkennen dat je er angstig voor bent, maar je moet jezelf overtuigen van een goede afloop. Sta rechtop, zeg dat het zal lukken, dat je op tijd zal komen en dat je zal slagen!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!