4 tips om beter op te ruimen

vrijdag 3 april 2020 - 10:40
Weet je niet goed waar te beginnen als je een kamer (of gewoon al je rommelschuif) wil opruimen? Met deze tips van opruimcoach Annelies Mentink zit je op het juiste spoor!

Kies voor alles een vaste plaats

Jassen altijd aan de kapstok, schoenen altijd in het schoenenrekje, portefeuille en sleutels altijd in het bakje in de inkomhal. Kies een vaste plaats voor spullen die je vaak gebruikt. Dat maakt het eens zo makkelijk om alles op te bergen nadat je het hebt gebruikt. En, zo vind je ook alles makkelijker terug natuurlijk! 

Kies een haalbaar doel

Hoe ver wil je gaan in het opruimen? Wil je alles geordend op kleur bijvoorbeeld? Of mogen de teugels wat losser hangen? Kies wat voor jou en je gezin het beste werkt en hoe het past in je eigen gewoontes. Spiegel je niet te veel aan andere huishoudens. 

Probeer niet alles tegelijkertijd te doen

Kies een zone om op te ruimen en baken ook de tijd duidelijk af. Je hoeft niet meteen héél de hele keuken op één namiddag proberen op te ruimen. Geef jezelf bijvoorbeeld twee uur de tijd om de voorraadkast op orde te krijgen.

Een handig trucje daarvoor is om drie verschillende dozen te gebruiken. In één doos leg je de spullen die sowieso terug in de voorraadkast mogen, in een tweede doos spullen die naar de vuilnisbak mogen of eventueel naar de kringloopwinkel, en in de derde doos leg je spullen die op een andere plaats in je huis een plekje moeten krijgen. Zo voorkom je dat je op twee of meer plekken tegelijkertijd extra rommel gaat maken. Ga die derde doos ook niet meteen willen opruimen. Anders ben je weer vertrokken en aan het opruimen in een andere ruimte. Bewaar die derde doos voor een volgende keer! Beloon jezelf eerst maar voor het geleverde werk in je voorraadkast!

Eén rommelschuif mag

Het is perfect oké om een rommelschuif te hebben met spullen waarvan je niet meteen weet wat ermee te doen. Vaak gaat het om een allegaartje van balpennen, elastiekjes en batterijen. Ga niet in elke ruimte een rommelschuif maken, hou het bij één. Probeer ze elke drie maanden eens uit te kieperen en er schoon schip in te houden! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!