Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

5 dingen die je nog niet wist over ons geld: van briefjes van 1 euro tot de échte waarde van een muntstuk

aha

di 4 okt. - 6:30

Wist je al dat als je een stuk van 1 euro in je hand hebt, dat metaal minder waard is dan 1 euro? Lees hier hoe dat komt. 
Een briefje van €10
© Radio2

Onze "koperen" munten bevatten nog maar een klein beetje koper

De samenstellingen van onze muntstukken hebben niets meer te maken met edelmetalen zoals goud of zilver. Maar in de "rosse" muntjes zit wel nog een klein beetje koper. Vroeger als je een koperen muntje in je broekzak liet zitten, sloeg dat groen uit na de was. Dat heb je nu niet meer omdat de euromuntstukken erg goed zijn van kwaliteit.

Een munt op zich heeft niet dezelfde waarde als de geldwaarde die er op staat

Als je een stuk van 1 euro in je hand hebt, dan is het metaal dat je in je hand hebt minder dan 1 euro waard. Onze munten worden gemaakt in grote hoeveelheden en kosten in productie slechts een paar cent per muntstuk. Er worden tegenwoordig ook geen munten meer bij geslagen, want we hebben er in de hele eurozone genoeg en de vraag naar munten daalt ook. We gebruiken ze dus minder dan vroeger.

Het zou kunnen dat je nog één van de allereerste euro-muntstukken in je portemonnee hebt

Munten gaan gemiddeld wel 15 à 20 jaar mee, dus het zou best kunnen dat jij nog één van de allereerste munten in je bezit hebt we in 2002 zijn beginnen te gebruiken. Bij briefjes ligt dat wel anders. Die verslijten veel sneller. Al hangt dat ook vooral af van de waarde van het bankbiljet. Briefjes van 5 euro of 10 euro worden veel gebruikt en gaan soms maar 1 jaar mee. Al hebben we sinds 2013 een nieuwe serie met een extra vernislaagje die langer dienst doen: wel 3 à 4 jaar. De biljetten van 20 en 50 euro gebruiken we zo'n 6 à 7 jaar en die van 100 en 200 euro worden duidelijk veel minder gebruikt want die gaan zo'n 10 jaar mee. 

Elk bankbiljet in België komt 1 keer per jaar binnen bij de Nationale Bank voor controle

Eén keer per jaar gaat elk biljet door de hoogtechnologische machines van de Nationale Bank om gecontroleerd te worden op netheid en echtheid

Waarom we geen briefjes hebben van 1 euro 

Die beslissing is genomen aan het begin van de euro door alle landen in de eurozone samen. Als je het aan de mensen overlaat zouden ze liever briefjes hebben dan muntstukken, dat zie je ook in Amerika waar de munten van 1 dollar amper worden gebruikt in vergelijking met de briefjes van 1 dollar. Maar muntstukken zijn goedkoper in aanmaak en gaan langer mee

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet