Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

5 leuke knutseltips met zoutdeeg

wo 15 apr. - 2:25

De mogelijkheden met zoutdeeg zijn eindeloos! Je kinderen kunnen er hun fantasie helemaal op los laten én bovendien is het deeg zelf maken ook al een leuke activiteit om samen te doen.

Dit heb je nodig

  • 500 gram witte bloem
  • 250 gram zout
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel olie

Aan de slag

Meng de bloem met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden van het droge mengsel en giet daar het water en de olie in. Meng alles met je handen door elkaar tot je een stevig deeg krijgt. Is het deeg te nat en kleverig, dan voeg je nog wat extra bloem toe. Is het te droog, wat extra water. 

Als je het deeg graag een egaal kleurtje geeft, dan doe je dat het best met natuurlijke kleurstoffen, zoals bietenvocht, saffraan en cacao, of kleurstoffen voor voeding. 

Wanneer je knutselwerkjes klaar zijn, leg je ze op een lage temperatuur (100 graden) in de oven voor een uurtje. Je kan alles ook gewoon op de verwarming of in de open lucht laten uitharden, maar dat kan best lang duren! Hierna kan je alles nog verven met plakkaatverf of waterverf. En vergeet de glitters niet!

Inspiratie nodig?

Steek vormpjes uit met koekjesvormen

Supersimpel! En perfect iets wat de allerjongsten kunnen mee doen.

Foto: pfefferminzgruen.de

DIY-fossielen

Ook een makkelijke deze! Verzamel wat kleiner speelgoed, zoals dinosaurussen, en maak er afdrukken van.

Foto: ladylemonade.nl

Kleurrijke eenhoorns 

Dit vraagt al wat om meer behendigheid. Prik gaatjes in het lijfje van je eenhoorn en haal er nadat het deeg gebakken is, kleurrijke wol door! Het resultaat mag er zijn, toch?

Foto: ladylemonade.nl

Slingers

Kies enkele mooie vormpjes en hang ze aan een slinger voor het raam!

Winkelvoorraad

Spelen je kinderen graag winkeltje? Laat ze in een keer ook voor teler en magazijnier spelen! 

Heb je deeg over?

Probeer het deeg toch maar beter in één keer op te gebruiken, want het deeg wordt vrij snel hard als je het laat liggen. Al zijn er twee trucjes die zouden werken om het zoutdeeg langer te bewaren. Stop het deeg in een luchtdichte zak in de koelkast, of bewaar de restjes in een natte handdoek.   

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet