5 redenen waarom je ‘The Windsors’ op VRT NU of Canvas gezien moet hebben

maandag 19 oktober 2020 - 15:03
Wat een toestanden aan het hof hier in België! Maar er zijn koningshuizen die nog straffer zijn, zoals ‘The Windsors’. Op Canvas en VRT NU kan je kijken naar de reeks ‘The Windsors’ met het dramatische verhaal van de Britse koninklijke familie. Cathérine Vandoorne en Royalty-kenner Flip Feyten keken samen al naar de eerste aflevering.

Waargebeurde verhalen 

“Het is een familie die enorm hard tot de verbeelding spreekt. Het is alsof je naar een film kijkt maar het is allemaal echt gebeurd.”

Het ontstaan 

“De eerste aflevering gaat over het ontstaan van de ‘Windsor-dynastie’ met George V. Zo gaan we verder in de tijd. Het is een prachtige reeks geworden die meer dan 100 jaar koninklijke en tegelijk Britse wereldgeschiedenis toont. Enorm leerrijk!”

Charles 

In aflevering 4 staat prins Charles centraal. Een heel intrigerend persoon, volgens Flip Feyten: “Charles had zijn hele leven op zijn luie poep kunnen blijven zitten. Voor een troonopvolger staat er eigenlijk niets in de wet. Zijn voorgangers gingen uit met vrouwen, gingen jagen en zopen vooral heel wat af. Hij heeft van in het begin zijn functie ingevuld met hele nuttige dingen. Hij had het over het milieu, heeft mensen geholpen, stond achter heel wat initiatieven voor de jeugd… In de jaren ’70 had hij het al over plastic in de oceaan en werd hij uitgelachen!”

“Hij wacht al zo lang… Hij heeft het wereldrecord troon-opvolgen én het wereldrecord ‘prince of Wales’. Hij is 71 jaar oud en moet nog aan zijn eerste echte job beginnen (lacht). Al die tijd is hij wel met zinnige dingen bezig geweest en heeft hij ook van alles meegemaakt. Kijk maar naar het drama met prinses Diana.” 

“Als 4-jarig jongetje kijkt hij met grote ogen naar de kroning van zijn moeder. Want wat moet dat met een kinderverstand doen? Zijn ouders gingen soms 6 maanden weg om dingen te bezoeken. Opeens, na 6 maanden, ziet hij ze weer terug. Met zijn kinderenthousiasme wil hij hen knuffelen, maar zijn ouders geven hem een hand… Kan je je dat voorstellen? ‘The Queen’ had zo veel te zeggen dat prins Filip zich achtergesteld voelde. Hij is dan verantwoordelijk geworden voor de opvoeding van de kinderen, met alle gevolgen van dien…” 

Experten 

“Er worden prachtige beelden en getuigenissen gebruikt van insiders en experten: historici, biografen, journalisten, familie, vrienden en verwanten. En wat het bijzondere is, ik heb het gevoel dat ze echt wel zeggen waar het op staat.”

6 dinsdagen 

“Zet het in je agenda! Vanaf 20 oktober zes dinsdagen lang om 23.00u op Canvas. Wat doe je anders nu cafés en restaurants gesloten zijn?  Voor wie niet kan wachten: de hele reeks kan je morgen ook al integraal bekijken via VRT NU.

“Voor de Netflix kijkers: 15 november start de vierde reeks van ‘The Crown’, een serie over The Queen. Ook deze reeks vertelt het verhaal van Charles.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!