5 tips van luisteraars om te stoppen met roken: "Eens gestopt merk je pas hoeveel tijd je hebt om andere dingen te doen"

vrijdag 20 augustus 2021 - 08:09
Foto: Unsplash
Cathérine Vandoorne stopte op de kop op 3 januari 2009 met roken. "Omdat ik toen een engagement heb getoond naar de liefde van mijn leven. Ik kan het iedereen aanraden, verschrikkelijk verliefd worden, maar dan wel op iemand die niet houdt van roken." Cathérines getuigenis leverde ook heel wat tips op van luisteraars in de Radio 2-app.

Drink water

"Het is mij gelukt om te stoppen met roken door steeds een flesje water bij te hebben. Iedere keer dat ik zin kreeg in een sigaret nam ik een slok water waar ik ook was. Ondertussen 17 jaar geleden", geeft  Rosette Leyendeckers als tip.

Iets om trots op te zijn

"Ik ben in 1984 gestopt na jaren gratis roken. Reden: ik hoorde op een ochtend mijn moeder tegen mijn zus zeggen, zij wisten dat niet, als Marc wil stoppen, dan kan die dat. Direct al mijn sigaretten weg, ik had iets te bewijzen!" Zo simpel kan zijn volgens Marc De Smet zijn.

Kwestie van tijd

"Bij het roken moet je eens je uurwerk in de gaten houden, en je gaat merken dat het altijd ongeveer dezelfde tijd is dat je naar een sigaret verlangt. Dan moet je even 15 à 30 minuten op je tanden bijten en je zal zien dat de goesting overgaat tot het uur van de volgende sigaret. Dus veel keer op je tanden bijten", geeft Marc Ervinck als tip.

Alles kan als je het echt wil. Eens gestopt merk je pas hoeveel tijd je hebt om andere dingen te doen.

Christine De Deene

Stel een doel

"Ik ben gestopt in 1987, ik was toen 34, en de dag dat ik zelfstandige werd beloofde ik mijn drie kinderen niet meer te roken. Ik heb de dag zelf niet meer gerookt. Je moet een doel stellen dat je steeds respecteert", klinkt het bij Rik Lesperoy. "Wat mij sterk houdt, is dat ik mijzelf overtuig om te zeggen 'nooit ga ik nog roken'. Een ingrijpende situatie kan je houding meteen veranderen en doen teruggrijpen. Volharden dus, veel moed aan ieder die stopt."

Probeer eens iets anders

Alternatieve manieren om te stoppen met roken zijn er ook: Sylvie Ciemnak is gestopt met roken door accupunctuur. Anderen door middel van hypnose. 

En wie weet kan een radiopresentator je zelfs overtuigen! "Ik ben gestopt met roken, dankzij Christel Van Dyck. Ik denk zo'n 15 jaar geleden. Ik was aan het roken, Christel zei, "stop nu met roken", ik heb mijn sigaret uitgedaan, en ik heb nooit meer gerookt. Ik ben zo gelukkig en gezonder. Bedankt Christel. Het zit toch in het hoofd", klinkt het bij Gerda Vanwalleghem.

Ik ben gestopt tijdens de coronalockdown! Een ideaal moment, omdat er dan geen verleiding was. Want ik was vooral een roker tijdens het uitgaan met vrienden. En ondertussen al 6 maanden gestopt!

Celien Leroy

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!