Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Aan tafel!

ma 7 mei - 8:05

Vanessa uit Kasterlee stuurde ons onlangs een berichtje: "Mijn man en ik gaan erg graag uit eten, maar eten met mijn twee jonge kapoenen van 4 en 5 jaar is vaak een echte strijd."
met kinderen aan tafel

Vanessa uit Kasterlee stuurde ons onlangs een berichtje: "Mijn man en ik gaan erg graag uit eten, maar eten met mijn twee jonge kapoenen van 4 en 5 jaar is vaak een echte strijd.

Thuis loopt het al niet zo makkelijk, maar op restaurant is het zeker een hele onderneming om ze rustig aan tafel te houden. Wat kan ik doen om eten en uit eten een beetje aangenaam te maken met mijn twee kinderen?

Sarah Van Den Avenne, van Kind & Gezin, weet raad!

Eerst en vooral: als ouder ben je een rolmodel, ook op het gebied van eten geldt dit. Ook in verband met voeding is het belangrijk dat je aan positief ouderschap doet. Focus op wat goed gaat bij je kind, stimuleer gezond gedrag, gezonde voeding en probeer niet te veel nadruk te leggen op al wat ongezond is.

Vanaf welke leeftijd mag je verwachten dat kinderen alles opeten wat je kookt?

Wat je moet weten: leren eten is een opvoedingsproces. Je kind moet nieuwe dingen, smaken en texturen leren eten, en dat is niet zo evident.

Tussen 6 maanden en 1 jaar eten kinderen quasi alles wat je ze voorschotelt.

Rond 1 jaar worden kinderen neofoob: ze zijn bang voor nieuwe dingen (zowel smaken als texturen). Ze moeten die nieuwe dingen leren eten, en dat gebeurt door iets tot 10 keer te laten proeven vooraleer ze iets echt lekker vinden. Laat de kinderen toch telkens proberen, tot het kind zelf oud genoeg is om aan te geven dat het iets écht niet lust.

De boodschap voor ouders met jonge kinderen is: als ouder ben je verantwoordelijk voor wat er op tafel komt, kook gevarieerd, biedt je kinderen tot 10 keer een bepaalde vorm van voedsel aan en moedig je kinderen aan om altijd te proeven van wat er op hun bord ligt. Varieer ook in de manier van aanbieden. Neem nu wortels: geef ze dan eens gekookt, in puree, rauw, ...

Je kan je kinderen ook gaandeweg de keuze geven in het eten. Vraag hen, “eten we vandaag wortelen of bloemkool?” Jij bepaalt wel de 2 keuzes, je kind kiest dan welk van de 2.

Vanaf eind kleuterjaren, begin lagere schoolleeftijd kun je kinderen ook verleiden en overtuigen om iets te eten, door te argumenteren en door hun ratio aan te spreken. Zoals: dit soort gerecht is gezonder dan een hamburgers of frietjes.

Wat moet je doen als je kind geen zin heeft om te eten?

Bij kinderen van 0 tot 1 jaar zie je een grote voedselbehoefte in functie van de groei. Dit komt omdat ze op 1 jaar tijd, drie keer hun geboortegewicht gaan wegen en quasi verdubbeld in lengte.

vanaf 1 jaar gaan ze minder snel groeien, dus hebben ze minder voeding nodig.

Tot gemiddeld 6 jaar gaan kinderen zelf hun voedselopname reguleren! Ze hebben een ingebouwd regulatiesysteem waardoor ze heel goed zelf aanvoelen hoeveel honger ze hebben. Het is belangrijk om als ouders dit 'buikgevoel' bij kinderen te volgen, dus kinderen niet forceren om te eten, het kan geen kwaad als een klein kind eens een maaltijd overslaat.

Dwingen heeft een averechts effect: je kind kan daardoor een aversie krijgen tegen wat er op zijn bord ligt én leert daardoor niet meer te luisteren naar zijn innerlijk kompas dat aangeeft of hij al dan niet honger heeft.

Kinderen hebben een sterk variërende eetlust, dat is normaal!

Als ouder bepaal je WAT er op tafel komt, je kind bepaald HOEVEEL hij er van eet.

Hoe maak je aan tafel eten voor je kind aantrekkelijker?

Voor je aan tafel gaat:
- kan je jouw kind verwittigen dat eten bijna klaar is, zodat hij zijn spel kan afronden.

- zorg voor duidelijk afgebakende eetmomenten: een vaste plaats en een vast tijdstip (ook hier weer regelmaat en structuur in brengen)

- laat je kind mee helpen met de voorbereidingen: mee helpen snijden van de groenten (dit is trouwens het ideale moment om rauwe groenten ook te proeven), tafel dekken...

Aan tafel zelf:
- Samen eten is plezierig! Zorg dat die sfeer er hangt! Zorg voor aangepast en leuk eetgerei, leuke borden en glazen. Ook de presentatie van het eten op het bord, kan bijdragen tot aantrekkelijker eten!

- Zorg voor een ontspannen sfeer aan tafel: ga op een rustige manier vertellen over de dag...
Eten is maatwerk: iedereen proeft van het eten, maar niet iedereen krijgt een even groot bord!

- Het bord moet niet leeg zijn! Volwassenen schatten de honger bij een kind vaak hoger in dan het kind zelf. Beter is met een klein bord te beginnen, later kan er bij genomen worden.

- Beperk de duur van de maaltijd tot 20 of max 30 min. Laat kinderen wanneer ze klaar zijn met eten, van tafel gaan en verder spelen. Ook al blijven de volwassenen nog wat aan tafel.
Wanneer we aan tafel eten is er geen plaats voor spelletjes, TV, of boeken. Dat zorgt voor te veel afleiding!

Vanaf wanneer kan je met kinderen op restaurant?

Dat is afhankelijk van kind tot kind: kijk naar wie je kind is, hoe hij zich gedraagt bij eetsituaties thuis en wat het nodig heeft om goed en flink te kunnen eten.

Het is heel moeilijk om daar een leeftijd op te plakken: gewoontevorming doet ook heel veel. Wanneer je als ouder af en toe eens op restaurant gaat met je kinderen, van jongs af aan, dan wennen kinderen daar sneller en gemakkelijker aan.

Als het lukt om 20 minuten aan tafel te eten, kan het op restaurant ook lukken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet