Adel Mouchalleh van VDAB: "Bijna 1 op 3 jongeren zonder middelbaar diploma is een jaar later nog altijd werkzoekend"

woensdag 5 mei 2021 - 18:32
Het belang van een diploma. Hoe zit dat in deze tijden? Is verder studeren nog altijd dé garantie op een goede job later?

Jongeren zonder diploma's zijn vogels voor de kat?

"Minstens een diploma secundair onderwijs heb je toch nodig om sneller aan de slag te kunnen", zegt Adel Mouchalleh van VDAB. "Van de jongeren die de school verlaten zonder diploma van het middelbaar zien we toch dat bijna 1 op 3 een jaar later nog altijd werkzoekend is. Als je toch dat middelbare diploma haalt, stijgt je kans op werk enorm: ongeveer 9 op 10 vindt werk in het eerste jaar."

Als je toch je middelbare diploma haalt, stijgt je kans op werk enorm: ongeveer 9 op 10 vindt werk in het eerste jaar.

Adel Mouchalleh van VDAB

Welke ervaringen of vaardigheden kunnen je helpen bij het zoeken van een job? 

Als je gewerkt hebt als jobstudent, actief was bij een jeugdbeweging of als je als jongere soms helpt bij een grootouder of bijvoorbeeld een buur helpt bij het huishouden: het zijn allemaal dingen om zeker bij op je C.V. te zetten als jongere. Volgens Adel kan je daarmee aan een potentiële werkgever tonen dat je gemotiveerd bent om te werken. 

Wat als je 18 bent en schoolmoe?

Stoppen met school hoeft niet te betekenen dat je ook stopt met dingen te leren. Mensen als Bill Gates of Willy Naessens hebben geen diploma, maar hebben zich wel heel hun leven constant bijgeschoold. Je kan stages doen of je proberen op te werken in een bedrijf, om maar iets te zeggen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!