Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alain Remue van Cel Vermiste Personen: "Het ergste is niet een overleden kind vinden, het is de blik van de ouders als je het vertelt"

wo 2 sep. - 8:57

De Cel Vermiste Personen bestaat 25 jaar en werd opgericht ten tijde van de zaak Dutroux. Alain Remue, hoofd van De Cel Vermiste Personen was er van in het begin bij. In die 25 jaar tijd heeft De Cel Vermiste Personen zo'n 29.800 verdwijningen behandeld.

97 procent van de dossiers werd intussen opgelost, dus we mogen ons zeker niet blindstaren op het grote aantal verdwijningen", nuanceert Alain Remue bij 'De Madammen.' "Mensen associëren ons ook altijd met criminele feiten, vermiste kinderen en Dutroux-achtige toestanden, maar amper 1 procent van de dossiers die werd behandeld had een crimineel karakter. 99 procent ging over iets helemaal anders: risicopersonen met dementie, onwaarschijnlijke misverstanden, noem het op, je kan het zo zot niet bedenken."

"Soms voel je meteen dat het niet goed zit"

"Als we mensen terugvinden die overleden zijn los van criminele feiten, is het altijd ellende natuurlijk. In bepaalde dossiers voel je meteen dat het niet goed zit of dat het niet klopt. Ik denk dan aan de zaak van Frederik Vanclooster. Als je daar aan het kanaal staat, en je kent het verhaal, dan weet je 'dit is niet oké.' Dat was niet de jongen die zomaar ergens alleen zou achterblijven zonder iets te zeggen. Soms voel je het meteen, maar soms zit je er helemaal naast."

741 dossiers blijven momenteel nog altijd onopgelost. “Voor het grootste stuk daarvan mag je ervan uitgaan dat die personen er niet meer zijn. Maar van een aantal ervan ben ik er zeker van dat ze het goed stellen. En dan bedoel ik echt op een exotisch eiland onder een palmboom. Maar dat gaan er geen tien zijn hé. En van degenen die we niet vinden, heeft het waarschijnlijk te maken met dat ze aan hun einde komen op een plaats waar ze niet meer kunnen terugvinden of dat ze in het water zijn terechtgekomen. Alles kan.”

"Antwoorden kunnen geven is zo belangrijk"

Het is geen evidente job, maar toch blijft Alain na 25 jaar even gedreven. “Het is telkens opnieuw een uitdaging, want je start altijd van nul. Het is een job die enorm veel voldoening geeft als je een familie antwoorden kan geven. Als je hen closure kan geven, als je ze kan helpen afsluiten. In het slechtste geval gaat het er dan om dat ze naar het kerkhof kunnen gaan of naar een plek waar hun kind of verwant ligt. Niet weten wat er gebeurd is, is zoveel erger. Ik heb het al duizend keren gezegd, en ik blijf het zeggen tot de laatste dag dat ik dit doe: die antwoorden kunnen geven is zo belangrijk, dat is echt iets wat ik heb geleerd van de ouders van vermiste kinderen."

Van een aantal ervan ben ik er zeker van dat ze het goed stellen. En dan bedoel ik echt op een exotisch eiland onder een palmboom.

— Alain Remue

"Klagen over wat ze meemaken willen de rechercheurs niet, want het echt leed zit bij de families van de vermiste kinderen"

Fatma Taspinar volgde voor Eén de rechercheurs van de Cel Vermiste Personen tijdens hun werkzaamheden over het hele land. “Het was echt een punt voor Alain om alle rechercheurs en administratieve medewerkers in beeld te brengen, want hij is niet alléén de Cel. Met de reeks willen we graag de mens achter die rechercheurs in beeld brengen", legt Fatma uit. "Ik vroeg aan een van hen wat de aanblik van een gestorven kind met hen doet. De rechercheur antwoordde mij dat de blik van de ouders die het nieuws te horen krijgen zoveel erger is. Dàt is de blik die ze nooit zal vergeten. Klagen over wat ze zien en meemaken willen ze ook nooit doen, want het echt leed zit bij de families van de vermiste en vermoordde kinderen.”

De eerste aflevering van 'De cel vermiste personen' is vanavond te zien op Eén, om 20.47 uur.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet