Allergisch aan deze 2 stoffen? Dan mag je het coronavaccin niet krijgen

donderdag 14 januari 2021 - 13:03
Photo by Steven Cornfield on Unsplash
Binnenkort zal iedereen die dat wilt gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Maar wat als je allergieën hebt? Mag je dan ingeënt worden? Dokter Devroey legt het uit bij Cathérine Vandoorne in 'De Madammen'.

“Mijn dochter is allergisch aan eiwitten. Dat kan soms de basis zijn van een vaccin, heb ik mij laten vertellen. Mag zij ingeënt worden?”

Er zijn twee stoffen waar je écht niet allergisch aan mag zijn: polyethyleenglycol of polysorbaat. Als je dus ooit een ander vaccin gehad hebt met die bestanddelen en je hebt daar allergisch op gereageerd, dan mag je het coronavaccin niet krijgen. Maar dat zijn geen ‘courante’ bestanddelen zoals penicilline. De meeste mensen zullen daar, ondanks eventuele andere allergieën, dus geen last van hebben. Maar overleg met je huisarts is altijd aangeradenAndere allergieën voor bijvoorbeeld voedingsstoffen zoals noten of melk, dat maakt niets uit.”

“Kan een allergie invloed hebben op welk vaccin je krijgt?”

Want er zijn natuurlijk verschillende vaccins beschikbaar. “We weten nu heel veel over het Pfizer-vaccin. Het vaccin van Moderna is gisteren geleverd, daar moet ik de bijsluiter nog eens van lezen. Maar dat gaan ze jou in het vaccinatiecentrum zeker kunnen zeggen. Afhankelijk van welk vaccin ze daar gebruiken, gaan zij weten wat de ‘contra-indicaties’ zijn, de aanwijzingen om het vaccin wel of niet te krijgen. Maar in het algemeen zien we geen verband met allergieën aan voedingsstoffen, of wanneer je allergisch bent aan pollen of andere zaken.”

De meeste mensen zullen, ondanks eventuele allergieën, geen last hebben van het coronavaccin.

Dokter Devroey

“Kan je een anafylactische schok krijgen? En wat als je er in het verleden al één gehad hebt?”

“Dat is een overreactie van je lichaam op een vaccin. Je kan het vergelijken met een insectenbeet of gebeten worden door een slang. De eerste keer ga je een matige reactie hebben. Maar de volgende keer zal dat véél ernstiger zijn. Hetzelfde kan dus met een vaccin gebeuren, maar dat zien we dan vooral bij de tweede inspuiting. Bij mijn weten is er in ons land nog geen sprake geweest van een anafylactische schok door het coronavaccin. Maar, er heeft ook nog niemand een tweede inspuiting gehad natuurlijk. Hoewel zo’n schok héél uitzonderlijk is, kan het wel ernstige en levensbedreigende gevolgen hebben. Daarom is elk vaccinatiecentrum daar ook op voorzien. Er zal altijd een arts aanwezig zijn die ook de nodige medicijnen heeft om jou meteen te kunnen helpen. Maar ik wil nog eens iedereen geruststellen: zo’n anafylactische schok is uitzonderlijk en komt écht niet elke dag voor.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!