Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over jouw rug: hoe hou ik mijn rug gezond?

ma 19 apr. - 2:18

Heel wat Vlamingen sukkelen met hun rug. Maar gelukkig is professor en dokter Lieven Danneels er. Hij heeft het boek 'De Rug' met een gezonde kijk op rugpijn geschreven en vertelt je alles wat je moet weten over het complexe lichaamsdeel.

De rug is een complex geheel van wervels, tussenwervelschijven, zenuwbanen, ligamenten en spieren. Samengevat: een knap en fascinerend staaltje mechaniek. Hoe ‘geolieder’ die mechaniek draait, hoe beter de rug zijn vijf belangrijkste functies kan uitoefenen:

  1. Het lichaam overeind houden en toelaten rechtopstaand te bewegen
  2. Het bovenlichaam beweeglijk maken
  3. Het hoofd steun geven
  4. Het ruggenmerg omgeven en beschermen
  5. De centrale as vormen van waaruit de vier ledematen kunnen functioneren 

Een zittende kantoorjob

Heel veel mensen hebben een zittend beroep, en brengen acht uur per dag – soms zelfs meer – door in een
bureau- of autostoel. Die categorie werknemers loopt een significant hoger risico op rugklachten. Gelukkig bestaan er manieren om meer verantwoord neer te zitten, met aandacht voor de rug.

Een open heuphoek is daarbij een eerste belangrijke voorwaarde. Met een open heuphoek komen de knieën in een lagere positie dan de heupen. Die houding kan je ook bereiken door de zitting van de stoel naar voor te kantelen, waardoor je vanzelf het bekken kantelt, en de natuurlijke, holle kromming van de lenden in stand gehouden kan worden. De knieën kunnen ook in een lagere positie gebracht worden door ze te plooien en de voeten zo ver mogelijk onder de stoel te plaatsen. Dat creëert een licht holle rug, en verzekert dus dat we ‘actief zitten’.

Neerzitten met gestrekte benen heeft net het omgekeerde effect, en laat dat nu net de houding zijn die we aannemen in de wagen; daarom is autorijden dikwijls ook een lastige en pijnlijke affaire voor rugpatiënten.

Een ergonomische stoel ‘dwingt’ ons tot een open heuphoek. Zitmeubelen als de kniestoel, ook wel de Zweedse stoel genoemd, en de Noorse TrippTrapp hebben als doel om actief zitten makkelijker te maken, maar zelfs op een slechte stoel kunnen we perfect ergonomisch zitten, zolang we de bovenstaande principes maar respecteren.

Te vaak en te langneerzitten is een probleem.

— Professor en Dokter Lieven Danneels

Rughygiëne

‘Beweeg’! Neen, je hoeft niet onmiddellijk je loopschoenen uit de kast te halen om een marathon aan te vatten, noch de Mont Ventoux te beklimmen. Veel mensen slaan intensief aan het trainen na een opstoot van pijn, of misschien zelfs als goed voornemen bij de start van een nieuw jaar, maar dergelijke ‘steekvlaminitiatieven’ houden ze zelden lang vol. Geleidelijk opbouwen blijft de boodschap.

Het sporten geleidelijk opbouwen blijft de boodschap.

— Professor en Dokter Lieven Danneels

Een goede rughygiëne onderhouden hoeft helemaal niet intensief te zijn! Integendeel zelfs, gaandeweg een aantal gewoontes inbouwen in het dagelijkse leven is veel beter. Dat kan al heel eenvoudig, met kleine, rustige bewegingen waarbij je geen sportkledij of loopschoenen moet halen. Onze rug een paar keer stretchen als we in de file staan, bijvoorbeeld. Het bekken even subtiel kantelen in de rij aan de kassa. Rondlopen terwijl we telefoneren, in plaats van neer te zitten. De trap nemen in plaats van elke keer weer de lift... 

Alle tips, tricks en uitleg over onze rug staan in 'De Rug: een gezonde kijk op rugpijn' uitgegeven bij Borgerhoff en Lamberigts.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet