Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over (on)rijpe tomaten en tomaten kweken

wo 16 feb. - 11:42

Wil je binnenkort je eigen tomaten kweken, maar heb je geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Anja Daems van 'De Madammen' vroeg het aan Wim Lybaert.
© Radio 2

“Als je je eigen tomaten wil kweken, kan je het best begin mei plantjes kopen in de winkel”, zegt Wim Lybaert bij 'De Madammen'. “De eerste weken zet je je plantjes overdag buiten en haal je ze ’s nachts terug binnen. Vanaf half mei kan je de plantjes overplanten in een grotere pot. Eentje van 10 liter met goede potgrond is zeker goed genoeg. Nadat je je plantjes hebt overgeplant, ga je in je tuin of op je terras op zoek naar de zonnigste plaats. Daar zet je je pot op een schaal. Zet hem zeker niet plat op de grond.”

Geen regen

“Tomatenplanten hebben regelmatig water nodig, maar tijdens de zomer is het belangrijk om je plant te beschermen tegen de regen. Tomatenplanten kunnen schimmels krijgen van regen dus je kan best een afdakje voor je plant maken. Je hoeft hem niet persé in een serre te zetten.” Met deze wijze raad kan je binnenkort lekker genieten van je eigen tomaten.

(On)rijpe tomaten

"Als tomaten gekocht zijn in de winkel vandaag en ik eet, ook vandaag, een tomaat uit mijn tuin, dan proef ik zeker het verschil. En dat komt omdat tomaten in de winkel vaak nog niet rijp zijn. Ze zien er rood uit, maar dat komt omdat de boeren hen er rood laten uitzien. Een tomaat is vaak niet rood, want je hebt tomaten met heel veel verschillende kleuren."

Maar hoe weet je nu of een tomaat rijp is of niet? "Als je aan je tomaat voelt en hij is hard, is hij niet rijp. Als je erop duwt, moet je de tomaat kunnen induwen en hij moet terugkaatsen. Als je ze induwt en er blijft een putje, is hij al overrijp. Dus als je een (harde) tomaat in de winkel koopt en je eet ze meteen, zit er niet veel smaak in. Laat ze één of twee weken liggen op je aanrecht, nooit in je koelkast, dan rijpen ze verder. Zo gaat er wel enorm veel smaak in je tomaten zitten. Een tomaat is eigenlijk maar één of twee dagen op z'n best in zijn leven."

Heb je nog vragen over moestuinieren? 

Wil je nog meer weten over tomaten planten? 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet