Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Als België het EK wint, verdient elke speler 435.000 euro: "Loon van voetballers is nu eenmaal buitenaards"

ma 14 jun. - 10:57

De Rode Duivels zijn goed aan het EK begonnen. Ze wonnen hun eerste wedstrijd met 3-0 van Rusland. Maar stel dat ze het EK winnen, dan hangt er voor elke speler een premie van 435.000 euro aan vast. "Dat lijkt een astronomisch bedrag, maar voor de toppers is het een kleintje", vertelt sporteconoom Wim Lagae bij De Madammen.

In het voetbal gaat er enorm veel geld om. Volgens sporteconoom Wim Lagae is het zelfs de sport waar wereldwijd het meeste geld in omgaat. Maar dat betekent niet dat voetballers de best betaalde sporters ter wereld zijn. "In de top 50 van de best betaalde sporters staan er een paar grote voetballers maar de best betaalde sporter is een kooivechter." 

Premie van 435.000 euro 

Als de Rode Duivels het EK winnen, dan krijgt elke speler een premie van 435.000 euro. Dat is een enorm hoog bedrag maar het ligt wel lager dan de voorbije jaren. Dat komt omdat de winstpremies in het verleden voor veel controverse zorgden. Als de duivels in 2018 Wereldkampioen zouden geworden zijn, hadden ze een premie kunnen opstrijken van 445.000 euro. 

Dit jaar krijgen ze bij winst dus elk 435.000 euro. Bij een verloren finale is het nog 370.000 euro. En mochten ze enkel de groepsfase overleven, krijgt elke speler 'amper' 42.000 euro. De prijzenpot is volgens sporteconoom Lagae vooral interessant voor de bankzitters en de leden van de staf. "Die jongens verdienen veel minder dan de toppers zoals Lukaku, Hazard en De Bruyne. Voor hen is de prijzenpot peanuts, zij verdienen meer dan 25 miljoen euro per jaar." Dat bedrag verdienen ze voor alle duidelijkheid niet alleen door te voetballen. "Die spelers hebben een pak lucratieve sponsorcontracten. Daar verdienen ze geld mee." 

De prijzenpot isvooral interessant voor de bankzitters en de leden van de staf.

— Wim Lagae, sporteconoom

De best betaalde Rode Duivel op dit moment is nog altijd Eden Hazard. "Hij zou rond de 30 miljoen euro per jaar verdienen. Al is het moeilijk om er een concreet bedrag op te plakken want de bedragen van de sponsor- en marketingcontracten zijn niet algemeen bekend." 

"Hazard kan alleen alle Belgische wielrenners onderhouden"

Het wordt pas echt duidelijk hoeveel voetballers verdienen als je hun loon afzet tegenover andere sporters. Wim Lagae doet dat ook. "In 2019 verdiende Eden Hazard genoeg om alle Belgische profwielrenners te onderhouden. Daar reken ik ook de grote namen bij zoals Greg Van Avermaet en Philip Gilbert. Dat waren toen grootverdieners maar Hazard kan elk van hen onderhouden en houdt dan nog 6 miljoen euro zakgeld over." 

Intussen zijn er in het peloton nog grootverdieners bijgekomen zoals Remco Evenepoel en Wout Van Aert. "Die mannen verdienen heel goed hun brood maar ten opzichte van topvoetballers is het 'weinig'", aldus Lagae. 

Ierse kooivechter verdient het meest

De aller grootste voetballers verdienen veel geld maar toch staan er maar weinig voetballers in de top 50 van de best betaalde sporters. "Daar zie je enkel Messi, Ronaldo en Neymar. Verder staan er ook tennissers in, Formule 1-piloten, en Amerikaanse basketbalspelers en baseballspelers", zo vertelt Lagae. 

De rijken worden rijker. Wie arm is, moet zijn plan trekken.

— Wim Lagae, sporteconoom

De best betaalde sporter is helemaal verrassend. "Het is de Ierse kooivechter Connor Mc Gregor. Een flamboyante figuur die veel geld verdient omdat hij voor veel spektakel zorgt."

Niet-Olympische sporters zijn het kneusje

Als je naar de andere kant van het spectrum kijkt, is het een heel ander verhaal. Volgens Lagae zijn er nog te veel sporters die te weinig verdienen. "Zeker de sporters die een niet-Olympische sport beoefenen, hebben vaak moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik denk dan aan squashers of korfbalspelers." 

Ook de Olympische atleten hebben het vaak niet breed. "Eén keer om de vier jaar is er eens aandacht voor triatlon, judo, zwemmen. Atleten die een Olympisch diploma kunnen halen, een plaats in de top 8 dus, krijgen subsidies van de overheid. Maar vaak volstaat dat niet om rond te komen." 

Veel sporters kijken met afgunst naar de grootverdieners zoals voetballers en tennissers. Lagae begrijpt dat. "In de sportwereld speelt de wet van vraag en aanbod enorm sterk. De rijken worden rijker en wie arm is, moet zijn plan trekken. Dat is wreed maar zo is het nu eenmaal." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet