Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Angelo Dorny: alles over knollen

vr 30 mrt. - 9:16

De lente is in het land. Wie een tuin heeft kan zich weer beginnen uitleven. Onze tuinspecialist Angelo Dorny laat ons alvast kennis maken met de wereld van de “knol”.
allerlei knollen uit de Andes

We hebben het dan over aardappelen, bijvoorbeeld, een knol zoals alle knollen afkomstig uit het Andes gebergte, in Zuid-Amerika. Naast die wereldbekende knollen, zijn er er nog heel wat speciale knollen, die vele mensen nog niet kennen en die toch lekker zijn en makkelijk om te kweken.

Knolcapucien

Een hevige klimmer die ergens tegenaan moet groeien en daardoor erg veelzijdig is. De plant kan makkelijk een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter en is ontzettend decoratief. De bladeren doen denken aan Oost-Indische kers en misschien is dat wel niet zo gek. Ze behoren namelijk tot dezelfde familie. 

Knolcapucien is een kortedagplant. De knollen worden pas gevormd wanneer de dagen opvallend korter worden en het buiten kouder wordt. In het late najaar, vanaf eind oktober en begin november bloeit de plant met oranje bloempjes.

De Knolcapucien is ook zeer lekker. Smaakt naar radijzen. Rauw vindt Angelo ze het lekkerst, maar je kan ze ook in de oven laten roosteren, dan krijgen ze koolachtige, pittige smaak. 

Ullucus

Deze kleine knolletjes lijken sprekend op een krielaardappel. Alleen zijn ze vaak iets kleurrijker en hebben ze verder geen enkele gelijkenis. De plant produceert een laagblijvende plant die vaak donkerrood of paars is. De blaadjes zijn leerachtig en enkelvoudig.

Ullucus is aardappeltype, en dat kan je dan zoals aardappel verwerken, of in de oven. De smaak is iets frisser dan een aardappel, de samenstelling iets zachter. In tegenstelling tot aardappelen bevatten deze knolletjes weinig zetmeel.

Oca Du Pérou 

Heel verrassende knol. Grillig en ongelijk van vorm, ze zien er beetje uit als een misvormd Michelinmanneke, maar zeer kleurrijk en decoratief. De plant blijft relatief klein maar wordt in goede omstandigheden een flinke bos. Oca is familie van de klaverzuring. En dat merk je aan de kleine samengestelde blaadjes. Die kleine blaadjes lijken ook een donzig laagje over zich heen te hebben.

Je eet ze rauw of warm in ovenbereidingen. Eet er evenwel niet te veel van; ze bevatten oxaalzuur die in zeer grote hoeveelheden (lees kilo’s) schadelijk kunnen zijn.

Wanneer planten? 

Eind maart begin april. Dat zijn zomergroeiende planten. Maar om ze in mei te kunnen buiten planten, moet je voorsprong hebben en ze al voorkweken in potjes, binnen, op warme plek. Die planten zullen kiemen en dan wachten tot midden mei om ze buiten te planten. Ze zijn vorstgevoelig… Ze mogen niet buiten staan nu.

Veel zorg?

Neen! Dat maakt het leuk om iets mee te doen. Knolcapucien, geweldige klimplant en dat is nog mooi ook. Mensen gaan nooit door hebben dat dat iets is om op te eten! Die andere twee ook. Ze zien er niet uit als groenten… Je kan ze ook in siertuin kweken.

Je moet ze wel elk jaar opnieuw planten. Eind oktober, begin november kan je oogsten, net na de eerste vries. Dan haal je ze binnen en kan je er het jaar opnieuw weer mee aan de slag. Als je die knollen bewaart in kistjes in zand op donkere plek, dan kan je het jaar nadien opnieuw die knollen planten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet