Angelo Dorny: zelf basilicum zaaien en avocado's kweken

vrijdag 20 april 2018 - 11:00
basilicum in een pot
Er is niets leuker dan in de keuken te werken met verse producten. Lees hier hoe je basilicum moet zaaien en zelf avocado's kan kweken.

Tuinblogger Angelo Dorny helpt je ook deze keer op weg.

Basilicum zaaien

Er zijn twee manieren om basilicum te zaaien. Je hebt zaaibasilicum en stekbasilicum. Zaaibasilicum kan je zaaien vanaf eind april, in een potje met zaaigrond.

Stekbasilicum neem je van de moederplant, snijd de scheutjes af, steek ze in de grond en zo zullen er wortels groeien.

Basilicum is een lichtkiemer. Hoe kleiner de zaadjes van een plant, hoe oppervlakkiger je die moet zaaien. Je moet de zaden oppervlakkig op de grond strooien, lichtjes aandrukken, en dat is alles. Je mag er zeker geen extra grond over doen. Ze hebben licht nodig om te kiemen.

Tijd om te eten                              

Het duurt toch wel een tijdje vooraleer je je zelfgezaaide basilicum kan eten. Als je eind april zaait, kan je pas vanaf eind mei of juni beginnen oogsten. 

Bekijk hier hoe Angelo stap voor stap basilicum zaait

Lees verder onder de video

Zelf avocado's kweken

Avocado's kweken is heel simpel. Je start met een avocado uit de supermarkt. Je steekt drie prikkers in de pit van de avocado en je hangt de pit op die manier in een glas. Je vult dat glas met water, zodat de pit half in water hangt en dat glas zet je op warme plek in huis. Het kan wel twee à drie maanden duren. Na een tijdje ga je een wortel zien groeien in het water en bovenaan een scheut zien. Die kan je dan planten in de grond en dan gaat die beginnen groeien.  

Je doet het wel eerder voor de plant want vruchten zal je er niet echt van krijgen, tenzij alle factoren mee zitten. Mensen met een grote veranda die het hele jaar door warm is, die kunnen met een beetje geluk er in slagen om er vruchten van te krijgen. Het duurt ook dan nog 7 tot 10 jaar vooraleer je je eerste avocado kan plukken.

Wanneer rijp?

Als een avocado aan de boom hangt, zie je het vruchtsteeltje. Als die los zit en is groen is, dan is die rijp. Let daar dus ook op in de winkel, dat het vruchtsteeltje nog groen is en los zit, dan is de avocado perfect!  

Bekijk hier hoe Angelo avocado's kweekt

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!