Anja Daems over het boek ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen: “Een boek dat ik verslonden heb en jij moet lezen!”

vrijdag 29 mei 2020 - 13:41
Getty Images
Een boek over drama! Dat is altijd welkom. Een boek dat je kan laten meeslepen in een nieuwe wereld, waardoor je jouw wereld even vergeet. Anja Daems vertelt Siska Schoeters bij ‘De Madammen’ waarom ook zij 'Jij zegt het' van Connie Palmen moet lezen.

Een schrijverskoppel dat tot de verbeelding spreekt

“Het boek waarover ik wil vertellen gaat over een echt bestaand schrijverspaar van eind jaren 50. Sylvia Plath en Ted Hughes heten ze. Sylvia Plath was een Amerikaanse vrouw, Ted Hughes een Britse man. Ze leerden elkaar kennen in de jaren 50 in Cambridge en zo begint het… Ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen. Maar ze hebben een ongelofelijk turbulente relatie! Het is een koppel dat echt tot de verbeelding spreekt.”

“Eerst gaan ze in Londen wonen, maar als er kinderen komen kiezen ze ervoor om in een klein dorpje op het platteland te wonen in Engeland. Sylvia Plath is passioneel verliefd op haar Ted, maar ze is ook bipolair. Ze heeft in haar jeugd al wel wat zelfmoordpogingen ondernomen. Het is een meisje dat heel ingewikkeld in elkaar zit.”

“Ted Hughes is dan weer licht ontvlambaar. Dat samen geeft heel wat vonken en vuur. Op een gegeven moment krijgt Ted een minnares. Zijn vrouw, Sylvia Plath kan hier niet mee lachen en gaat met haar kinderen terug in Londen wonen. Daar beneemt ze zich op een gruwelijke manier van het leven.

Ted Hughes heeft geleefd tot in de jaren 90, maar heeft nooit met één woord gerept over zijn relatie met Sylvia Plath

Ted Hughes?

“Nu is er rond de relatie van Hughes en Plath heel veel te doen. Vooral dan door de feministen uit die tijd. Die Ted Hughes krijgt alle rechten op al het werk van Sylvia Plath. Hij verbrandt de dagboeken waarin ze schrijft over haar tijd met hem én hij zou ook alleen maar gedichten publiceren waar hij goed uit komt ... Er ontstaan dus twee kampen. Eentje voor Plath, en eentje voor Hughes. Zo erg zelfs dat zijn naam een paar keer van haar graf wordt verwijderd. Mensen vinden dat hij geen recht heeft om zijn naam te linken aan Sylvia Plath.”

“Het straffe in heel dit verhaal is dat Hughes zijn vrouw, Sylvia Plath, verlaten heeft voor zijn minnares, maar ook zij stapt een aantal jaren later op dezelfde manier uit het leven als Sylvia Plath.”

Connie Palmen

“Ted Hughes heeft geleefd tot in de jaren 90, maar heeft nooit met één woord gerept over zijn relatie met Sylvia Plath. Er zijn in al die jaren films over hen gemaakt, boeken over hen geschreven, ... maar hij bleef altijd zwijgen in alle talen.”

“Eind jaren 90, vlak voor zijn dood, publiceert hij gedichten over zijn leven met Sylvia Plath, maar hij heeft er nooit zelf iets over verteld. Vier jaar geleden is Connie Palmen, de schitterende Nederlandstalige schrijfster, in de huid gekropen van Ted Hughes. Ze vertelt zijn verhaal. Je leest dus een verhaal over een man die moet leven met een vrouw die eigenlijk ziek is in haar hoofd.”

“Het is dat boek dat ik een aantal jaren geleden verslonden heb."

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!