Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Anne Frank overleed 75 jaar geleden: "Er worden nog áltijd nieuwe foto's van Anne gevonden als oude vrienden van de familie Frank overlijden”

do 27 feb. - 11:26

Deze maand is het 75 jaar geleden dat Anne Frank stierf. De exacte dag van haar overlijden in het concentratiekamp van Bergen-Belsen is niet bekend. Anne Frank dook onder in Het Achterhuis in Amsterdam en werd wereldberoemd door haar geheime dagboek dat ze er achterliet. Het dagboek van Anne Frank werd in meer dan 70 talen vertaald.
© Foto: Getty

Vorig jaar bezochten meer dan 1.3 miljoen mensen Het Achterhuis in Amsterdam. Onder hen waren opvallend veel jonge bezoekers.  “Ongeveer 40% van de bezoekers was jonger dan 40 jaar”, zegt Teresien da Silva van de Anne Frank Stichting. “Veel mensen willen de plek zien waar Anne ondergedoken zat en waar ze haar dagboek schreef."

Waarom is net het dagboek van Anne Frank zo speciaal?

In die periode werden veel dagboeken bijgehouden, maar dat van Anne Frank is het enige dat  de tand des tijds heeft overleefd. “Haar vader Otto Frank publiceerde het dagboek al in 1947 in het Nederlands, twee jaar na het einde van WOII. Vrij snel dus.”

Het dagboek van Anne Frank is een literair werk.” Het werd opgenomen in de Canon van Nederland als een van de vijftig thema’s in de Nederlandse geschiedenis. Anne Frank reflecteert in haar dagboek over zichzelf en over alles wat ze meemaakte”, legt da Silva uit. “Veel mensen herkennen zichzelf in haar levensverhaal.”

Voor jong én oud

“Anne Frank beschrijft niet wat er in de kampen is gebeurt, dus ook jonge kinderen kunnen het lezen”, verduidelijkt da Silva. “Ook de film- en theaterwereld ging vaak met het verhaal aan de slag.”

“Er duiken regelmatig nieuwe foto’s en spullen van de familie op”

“Anne Franks familie was heel bekend en in de kasten van veel klasgenoten, vrienden en familieleden van Anne Frank liggen nog fotoalbums. Wanneer die mensen overlijden, vindt de rest van de familie die spullen. Ze bellen dan naar ons en we zijn daar erg blij mee”, vertelt da Silva. “Die herinneringen krijgen een heel belangrijke plek in het museum. Ze worden opgenomen in onze collectie."

Goed nieuws!

Heb je Het Achterhuis altijd al willen bezoeken, maar gooide de lange wachtrij roet in het eten? Goed nieuws! “Sinds twee jaar verkopen we alleen nog e-tickets. Je koopt het best vooraf zo’n ticket, ook al zijn er op de dag zelf altijd nog wel een beperkt aantal tickets beschikbaar. Niemand hoeft dus nog in de gigantische rij aan te schuiven. Je loopt meteen binnen”, glundert da Silva.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet