Annick Ruyts maakt docu over slapeloosheid: "Je kan geen slaapreserve opbouwen, wel een slaapschuld"

woensdag 9 oktober 2019 - 10:12
In de documentairereeks 'De slapelozen' onderzoekt Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat daarover met experten en lotgenoten. In 'De Madammen' getuigde ze hoe ze ook zélf met slaapproblemen kampt.

"Het is heftig, en ik begin er ook de gevolgen van te dragen. Ik had vroeger een redelijk paardengeheugen, met mij kon je gaan kwissen, maar tegenwoordig ben ik de vrouw die zegt: 'je weet wel die blonde acteur, met die snor, en met die blauwe broek'. Ik was altijd een goede slaper, maar vier jaar geleden heb ik een huis gekocht met tal van bouwovertredingen, waardoor ik een gigantische piekermodus ben geraakt, ook over mijn kinderen en mijn relatie. Dat werd heftiger en heftiger. Als ik 's nachts wakker werd, was er een kermis van gedachten in mijn hoofd. En dan was het gedaan met slapen. Het is ook erg onvoorspelbaar. Ik kan op vakantie zijn in de bergen, twintig kilometer stappen, pompaf zijn en toch om drie uur 's nachts wakker zijn. Tijdens een stressvolle periode op het werk bijvoorbeeld kan ik dan weer wel een paar nachten goed slapen."

"Je kan geen slaapreserve opbouwen, wel een slaapschuld"

"De aankoop van het huis was een trigger, zeiden slaapexperten mij. Ik heb twaalf jaar de wereld rond gereisd, waardoor ik eigenlijk een permanente jetlag had. Ik sliep toen goed, ik sliep het altijd gewoon bij, maar het blijft natuurlijk in je lichaam zitten. Dat heet dan 'slaapschuld.' Het is iets wat je echt kan opbouwen. Je kan de put terug opvullen door heel regelmatig en goed te slapen, maar dat is bij mij niet het geval. Jammer genoeg kan je niet het omgekeerde doen en een slaapreserve opbouwen."

Een oplossing heeft Annick nog niet gevonden, maar ze probeert wel anders te kijken naar haar slaapproblemen. "Ik probeer niet te stressen wanneer het een paar nachten slecht gaat, maar te geloven dat het weer goed komt, dat het maar een periode is. Dat heeft me geholpen om uit die zware piekermodus van het begin te geraken, ik kijk er heel anders naar nu."

Je kan naar de documentaire kijken vanaf woensdag 9 oktober om 21.20 u. op Canvas. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!