Autojournalist Tony Verhelle: "Natuurlijk zou een minister met een Toyota kunnen rijden"

vrijdag 21 februari 2020 - 11:09
“Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota ‘Corollo’", dixit minister Ben Weyts. Maar wat geeft een wagen standing?

PVDA-fractievoorzitter Jos D’Haese stelde zich vragen bij de 34 dure leasingwagens van de negen ministers. ““Wij zouden met een Toyota 'Corollo' kunnen rijden of met de bus of met de trein komen. Dat zou kunnen. Maar ik denk dat je als minister, die in contact treedt met regeringsleiders, staatshoofden en top-CEO’s, toch een wagen met ‘enige standing’ mag hebben”, antwoordde minister Ben Weyts. 

Japanse degelijkheid

Een uitspraak die Toyota-fans hem niet in dank afnemen. Maar wat geeft een auto standing? "Dat heeft vooral met de prijs en beschikbaarheid te maken", legt autojournalist Tony Verhelle (AutoGids) uit bij De Madammen. "Want er is helemaal niets mis met een Toyota Corolla. Het is één van de meest verkochte wagens ter wereld. Meer dan 40 miljoen rijden er rond. Misschien is dat het probleem, er zijn er te veel van. Hij is niet exclusief. Het is een degelijke auto uit de middenklasse. Japanse auto's hebben een betrouwbaar image. Je kan ze ook als een hybride kopen, dus dan is hij ook nog beter voor het milieu."

Mercedes voorop

In het wagenpark van de ministers zitten wagens van BMW, Mercedes en Volvo. Het kabinet van Weyts heeft ook een Jaguar ter beschikking."Prijs en standing zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dé wagen met standing blijft Mercedes. BMW zit op hetzelfde niveau, maar heeft een iets jonger en sportiever imago. Volvo zal voornamelijk uit economische overweging gekozen worden. Die worden immers in eigen land, bij Volvo Gent, gemaakt. Maar in dat opzicht zou Audi ook een optie zijn. De milieuvriendelijkere E-Tron wordt ook in België gemaakt. Qua standing is Volvo een beetje een buitenbeentje. Daarmee maak je eerder een statement naar veiligheid toe."

Maar zou een minister met een Toyota Corolla dan zó misplaatst zijn? "Helemaal niet. Het zou blijk geven van de gevoeligheden die er leven bij het volk. Waarschijnlijk verwijst Weyts naar Wouter Van Besien. Die ging ooit op audiëntie bij de koning in een ietwat verouderde Toyota. Daar was toen heel wat om te doen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!