Ballen maken met Wim Ballieu

vrijdag 15 maart 2013 - 08:20
Ballen maken met Wim Ballieu
Gehaktballen lusten we allemaal wel. Meestal beperken we ons tot ballen in tomatensaus, maar je kan er zoveel meer mee doen! Dat bewijst Wim Ballieu, chef van het lunchrestaurant 'Balls & Glory' en au

Gehaktballen lusten we allemaal wel. Meestal beperken we ons tot ballen in tomatensaus, maar je kan er zoveel meer mee doen! Dat bewijst Wim Ballieu, chef van het lunchrestaurant 'Balls & Glory' en auteur van het gelijknamige boek. Hij kwam bij De Madammen vertellen over zijn passie voor ballen.

Wim is kleinzoon van boeren en zoon van een beenhouwer. Zijn grootouders waren nog echte vlees en- groenteboeren. Toen had je nog echt ‘multicultuurboeren’, boeren die alles deden: kippen, aardappel en groenten.

Gebruik maken van 'echte' producten is voor Wim een evidentie. En vlees bereiden, daar is hij helemaal in opgegroeid. Gehaktballen zijn al sinds zijn kindertijd zijn grote favoriet...

Enkele tips om goede 'ballen' te maken:

  • gebruik gemend gehakt en hoe meer varkensvlees hoe beter (de verhouding is meestal 80% varkens- en 20% kalfs- of rundvlees)
  • paneermeel, ei, brood, ... kunnen helpen om een betere binding te krijgen, maar echt nodig zijn ze niet
  • gehaktballen draai je best met vlees dat net uit de frigo komt of zelfs uit de diepvriezer
  • om een zo perfect mogelijk ronde bal te krijgen, legt Wim ze eerst in de oven (maak een bal van van 10cm doorsnee en bak hem 10 minuten in de oven op 170-180 graden. Haal ze dan uit de oven en bak dan pas je ballen in de pan: neem olijfolie of boter voor een krokant korstje)
  • om te weten of je gehaktbal klaar is: duw er op. Als de jus die eruit komt doorzichtig is, dan is het goed. Nog makkelijker: snij er gewoon eentje open en dan weet je het ook en heb je meteen voorgeproefd ;-)

Ontdek hier twee recepten van Wim Ballieu!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!