Bang voor de menopauze

vrijdag 12 oktober 2012 - 10:00
Vrouw
Wendy uit Lochristi wordt 45 jaar en beseft dat de menopauze nadert. "Ik weet niet zo goed wat er met mijn lichaam gaat gebeuren en hoe ik mij het best kan voorbereiden. Ik heb wat schrik voor deze fa

Wendy uit Lochristi wordt 45 jaar en beseft dat de menopauze nadert. "Ik weet niet zo goed wat er met mijn lichaam gaat gebeuren en hoe ik mij het best kan voorbereiden. Ik heb wat schrik voor deze fase. Madammen, zouden jullie mij kunnen helpen?"

Leen Steyaert is menopauzeconsulent en gaf alvast deze tips mee.

Tijdens de menopauze verandert je lichaam van een vruchtbaar naar een onvruchtbaar persoon. Het omgekeerde van wat er in de puberteit gebeurt, dus niet alleen fysieke maar ook psychische veranderingen!

De meeste vrouwen komen in hun menopauze tussen de 45 en 51 jaar. Sommige hebben een premature menopauze, voor de leeftijd van 40 - anderen hebben een late menopauze, rond de leeftijd van 60 jaar. De oorzaak waarom vrouwen hier bang voor zijn, is omdat ze niet weten wat er hen te wachten staat. Als vrouwen zich bewust zijn van wat er zich afspeelt in hun lichaam hebben ze minder angst.

Vrouwen in de menopauze zitten slechts op 1/3 van hun leven, dus staat er hen nog een hele lange en mooie tijd te wachten. Op je 50e sta je op de top van alles: werk, zorg voor je kinderen en je hebt misschien zorgbehoevende ouders. Soms schiet er geen tijd over om voor jezelf te zorgen.

Omdat er zoveel ongemakken aan de menopauze worden toegeschreven, denken vrouwen verkeerdelijk dat hen heel wat te wachten staat. Toch gaat het hier eerder om ouderdomsverschijnselen die optreden door een slechte levensstijl. Als je bv. veel stress hebt en je compensatiemechanismen opgebruikt zijn ga je natuurlijk heel wat klachten manifesteren zoals slecht slapen, winderigheid, een opgeblazen gevoel.

Waar krijgen vrouwen wel mee te maken:

  • opvliegers, door de schommelingen van de hormonen waardoor je lichaam een nieuw evenwicht zoekt in de hormonenbalans.
  • droge slijmvliezen, veelvuldig plassen, dit krijg je omdat de hormonenhuishouding verstoord is en ook de bijnieren een nieuw evenwicht moeten vinden.v

Als je door de jaren heen jezelf als vrouw goed verzorgt hebt dat zal je lichaam dit allemaal goed opvangen.

Hoe omgaan met deze ongemakken?

Dit is psychisch gezien een soort van afscheid nemen van een deel van je leven. Maar denk niet dat je ouder wordt, probeer net je jeugdigheid te behouden! Focus op de nieuwe dingen, en de positieve dingen die je nog te wachten staan.

Vrouwen hebben op die leeftijd ook de neiging om meer tijd en zorg aan anderen te besteden, maar ze moeten 'nee' leren zeggen. Beweeg dus veel, en eet gezond! En als je echt last hebt van de menopauze, las dan even een pauze in. Het woord zegt het zelf, neem wat tijd voor jezelf. Doe het even rustig aan, pas je levensstijl aan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!