Ben jij hoogsensitief?

donderdag 14 september 2017 - 09:31
pluim dwarrelt in de wind
Columniste Fleur Van Groningen is hoogsensitief. En ze is niet alleen. 1 op de 5 mensen zou hoogsensitief zijn.

In 'Leven zonder filter' vertelt Fleur openhartig over de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing. Hoe ze ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette, uit schrik voor labels en zweefteven. Tot ze ondervond dat de eigenschap naast nadelen ook voordelen kent. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in, bijvoorbeeld, de lichaamstaal en stemmingen van anderen, is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, ervaart sneller pijn, enz.... 

Wie hoogsensitief is (een HSP) raakt daardoor sneller overprikkeld en heeft de behoefte zich terug te trekken op zichzelf.

Geen ziekte

HSP is geen ziekte maar een karaktertrek met vele verschillende eigenschappen. Indien je er niet op de juiste manier mee leert omgaan (en dit kan voor iedere HSP anders zijn) kan deze karaktertrek de oorzaak zijn van zowel fysieke als psychische aandoeningen/problemen.

Elke HSP heeft verschillende eigenschappen, beleeft z’n HSP-zijn op een eigen, individuele manier.

Positieve kanten

In onze maatschappij wordt hoogsensitiviteit niet altijd begrepen, laat staan gewaardeerd. Van jongsaf aan leren we immers dat het verstand primeert op het gevoel. Daardoor leren we als het ware onze gevoelige kant te negeren en niet te luisteren naar de signalen van ons lichaam en ons hart. Dit kan op lange duur leiden tot innerlijke conflicten en ontevredenheid.

Ondanks het feit dat vele HSP’s hun hoogsensitiviteit vaak als negatief ervaren zijn er ook heel wat positieve eigenschappen. Zo merkt iemand die hoogsensitief is sneller kleine nuanceverschillen op in allerlei waarnemingen, zoals kleuren, kleding of sfeer. 

Op de site van HSP Vlaanderen kan je meer lezen over hoogsensitiviteit en hoe ermee omgaan.

Ben jij hoogsensitief?

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!