Bijen kunnen bommen ruiken, straf!

dinsdag 30 april 2019 - 10:50
bij
Noorse vissers hebben een witte dolfijn gespot die uitgerust was met een harnas. Op het harnas stond 'eigendom van Sint Petersburg', wat doet vermoeden dat de dolfijn ingezet werd voor spionage door de Russische marine. De witte dolfijn is het niet eerste dier dat voor militaire doeleinden wordt ingezet. Dat vertelde Joerie Cortens van Natuurpunt bij De Madammen.

Witte dolfijn

Dolfijnen zijn heel slimme dieren, ze kunnen erg ingewikkelde taken uitvoeren. In het leger worden ze vaak getraind om mijnen op te sporen. Vroeger werden ze ook gebruikt om vijandige duikers op te sporen, die toegang tot boten zouden willen krijgen.

Vrij recent, in de oorlog tegen Irak in de periode 2002-2003 zouden ze nog ingezet zijn geweest  door de Amerikanen om zeemijnen op te sporen.

De Russen gebruiken dus de witte dolfijn, maar daar is een probleempje mee, volgens Joerie. "Witte dolfijnen zijn niet zo intelligent als tuimelaars, in de Verenigde Staten zijn ze zelfs gestopt met witte dolfijnen te trainen. Waarschijnlijk hebben de Russen voor de witte dolfijn gekozen, omdat die beter functioneert in het koudere water van het Hoge Noorden."

Ratten

Het Belgische leger is een koploper in het gebruik van ratten. De beestjes worden door mogelijke mijnenvelden gestuurd. "Ze hebben een enorm goede reukzin, ze kunnen de TNT-springstof in landmijnen ruiken," legt Joeri uit. Dagdagelijks worden er landmijnen opgespoord en vernietigd met de hulp van ratten.

Bijen

Ook honingbijen worden ingezet voor het opsporen van springstof. Dat kan door de bijen te conditioneren. "Dat kan heel eenvoudig, je laat de bijen ruiken aan explosieven, en je geeft ze daarna suikerwater. Dan komt hun tong naar buiten om te drinken. Na verloop van tijd komt de tong automatisch naar buiten zonder dat je iets van zoetigheid geeft," vertelt Joeri. 

De bijen worden bijvoorbeeld op luchthavens in een soort kruimeldief gestopt, en ze kunnen dan letterlijk allerlei pakketten besnuffelen. Wanneer hun tong naar buiten komt, is er iets verdachts aan de hand. Straf!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!