Bob Hendrikx' zoon heeft autisme: "We zeggen dat het de schuld van de minister is dat hij niet naar huis kan komen"

donderdag 2 april 2020 - 10:12
Bob Hendrikx' zoon Hans heeft autisme. Ook voor hem zijn deze coronatijden niet makkelijk om te vatten. Hans verblijft nu permanent in een leefgroep, terwijl hij anders in het weekend thuis was. "We zeggen dat het schuld van de minister is," vertelt zijn papa Bob in 'De Madammen'.

"Hans is 30 en heeft naast autisme ook een mentale beperking. Hij leeft op een gemiddelde ontwikkelingsleeftijd van 5 jaar. Dat is een best pittige combinatie. Over het algemeen is Hans zeer vrolijk, maar dit zijn voor hem ook heel moeilijke tijden", legt Bob uit.

"Hij vraagt elke dag wanneer hij naar huis mag komen"

Nu Hans sinds de coronamaatregelen permanent in het woon- en leefproject 'Het Vriendenhuis' verblijft, is het voor hem een grote aanpassing. "Hij houdt heel strak aan zijn ritme. Normaal is hij alleen van maandag tot vrijdag in het Vriendenhuis, en is hij in het weekend bij ons thuis. Nu mag hij niet naar huis komen, en dat is heel moeilijk voor hem. Hij vraagt elke dag wanneer hij naar huis mag komen. Dat is zijn grote frustratie momenteel."

"De minister zal zich niet moeten vertonen in het Vriendenhuis"

"Om dat uitgelegd te krijgen, mogen we de schuld zeker niet bij de ouders of zorgverleners leggen. Dus, het is de minister die het gedaan heeft. Die minister zal zich niet moeten vertonen in het Vriendenhuis", vertelt Bob al lachend.

Het was geen optie om Hans permanent in huis te halen, legt Bob uit: "Hans is iemand die heel veel structuur nodig heeft. Autisten scheiden heel vaak hun werelden, en dat is ook zo bij Hans. Thuis wil hij andere dingen doen dan in het Vriendenhuis. Hij zal zich hier sneller vervelen, hij gaat hier minder activiteiten willen doen, terwijl hij die hij wél in het Vriendenhuis zou doen. Thuis zou er zich dus sowieso probleemgedrag ontwikkelen, zelfs tot agressie naar ons als ouders toe. Dus het was beter om het op deze manier op te lossen, zowel voor hem als voor ons."

"Het team van de leefgroep slaagt erin de jongeren echt nog gelukkig te maken"

"Autisme is een beperking waardoor mensen dingen anders opvatten en verwerken in hun hoofd. Dat uit zich in rigide gedrag, maar het spectrum is heel breed. Het clichébeeld is dat mensen met autisme weinig praten, terwijl Hans net heel veel praat en hij heel open is naar iedereen. Hij is zot van pelsen jasjes en kraagjes, en als hij in een winkel iemand met zo een pelsen kraagje zien, dan zou hij er direct naartoe gaan. Dat hij dat nu niet mag doen, dat zou hij niet begrijpen." 

"Het team van het Vriendenhuis gaat er geweldig mee om. Ze slagen erin om de jongeren die er nu wonen, echt nog gelukkig te maken. Ze zorgen dat we nog in contact met elkaar kunnen staan via videochats bijvoorbeeld. Ze pakken dat echt heel goed aan", besluit Hans dankbaar.

Bob Hendrikx over zijn zoon Hans

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!