Bouw slim zodat je minder moet schoonmaken!

dinsdag 6 maart 2012 - 09:30
schoonmaak in huis
Waarschijnlijk zijn er niet veel mensen die graag poetsen. De Poetsmadammen geven tips waar je bij het bouwen en verbouwen op kan letten om in de toekomst zo weinig mogelijk te moeten poetsen.
Onder het motto beter voorkomen dan genezen hebben we onze Poetsmadammen uitgenodigd: Claudia Everaerts en Pascale Helderweirdt. Waarschijnlijk zijn er niet veel mensen die graag poetsen. De Poetsmadammen geven tips waar je bij het bouwen en verbouwen op kan letten om in de toekomst zo weinig mogelijk te moeten poetsen.

Kan je poetsen eigenlijk voorkomen?
Nooit meer moeten schoonmaken bestaat niet. Toch kan je bij het kiezen van materialen letten op bepaalde eigenschappen, zaken die minder onderhoud nodig hebben dan andere.
Bijvoorbeeld: kies je voor een natuurstenenvloer of voor een keramische vloer? Hou er dan rekening mee dat je met natuursteen rekening moet houden met bepaalde onderhoudsvoorschriften. Wil je dit niet, dan is een keramische tegel aan te raden.
Voor welke afwerkingsmaterialen kies je bijvoorbeeld het best in de badkamer?
In de badkamer heb je vaak te maken met schimmel in de hoeken en op de voegen. Mensen kiezen in de badkamer heel vaak voor een witte voeg. Maar maak je geen illusie: een witte voeg blijft nooit wit. Ook op plaatsen waar mensen heel vaak lopen treedt er na enige tijd een verkleuring op en wordt de voeg grijsachtig. Terwijl op andere plaatsten waar er minder gelopen wordt de voeg mooi wit blijft. Kies dus op plaatsen waar je veel loopt, of waar er kans is op schimmel voor een donkere voeg ipv een witte.
Kan je het vuil dat tussen badkamervoegen kruipt vermijden? Is echt vervelend om al die voegen te poetsen.
De grootte van de tegels is belangrijk. Hoe groter de tegels, hoe minder voegen je nodig hebt. Schimmel is in de badkamer heel vaak een groot probleem. Hoe groter de tegels, hoe minder voegen er zijn. Zo heb je minder plaatsen voor verkleuring of schimmel. Kies dus voor grote in plaats van kleine tegels.
Er bestaat ook een speciaal voegsel voor vochtige ruimten: minder poreus, dus minder schimmel.
Kan je eigenlijk stof vermijden?
Stof is altijd aanwezig. Van zodra mensen beginnen te bewegen, is er stof. Vermijd dat stof ergens gaat op zitten. In heel wat slaapkamers heb je meer en meer open dressings. Dat is natuurlijk het paradijs voor stof. Het beste is toch om te kiezen voor gesloten kasten. Want die hebben het voordeel dat het stof niet bij de kleren kan. Dat is toch wel properder.
Heb jullie truuks om minder ramen te moeten poetsen?
Nooit meer poetsen bestaat niet. Er bestaat wel een alternatief voor ramen waardoor je minder zou moeten poetsen. Het heet bioclean en volgens de fabrikant zou je slechts één keer per jaar de ramen moeten poetsen. De ramen zijn zo behandeld dat ze vuilafstotend werken.
Ik ken iemand die het het heeft aangeschaft en volgens hem gaat het vuil dat tijdens de regen op je raam valt er makkelijk mee weg, in vergelijking met gewoon glas. Hij moet wel nog meer dan één keer per jaar poetsen maar hij heeft de indruk dat het vuil er makkelijker afkomt tijdens het poetsen.
Wat kan je in de keuken zoal doen?
Kies voor keukenkasten die tot tegen het plafond komen. Dat is handig, want dan hoef je de bovenkanten niet af te stoffen. Mocht je geen kasten tot tegen het plafond hebben, dan kan je bovenaan de kast oude kranten leggen.
Dan valt het stof daar op. Zo blijft de bovenkant van de kast stofvrij en hoef je maar af en toe de kranten te vervangen door nieuwe kranten. Dat geldt ook voor de kasten van in de slaapkamer als die niet tot aan het plafond kunnen.
Waar toch ook ongelofelijk veel stof inkruipt zijn gordijnen.
Het grote probleem is, dat wij mensen kiezen met onze ogen. Als we bijvoorbeeld gordijnen willen kopen, dan is het onze smaak die het van ons overneemt en niet onze praktische kant. We houden bij een aankoop vaak onvoldoende rekening met het gebruiksgemak.
Kies bij gordijnen voor een materiaal dat wasbaar en kreukvrij is. Kies je voor een stof die je moet laten droogkuisen of kies je voor een makkelijk wasbare stof? Het tweede is het makkelijkste. Een gordijn die je niet moet strijken, die je eenvoudig weg kan wassen en terug kan ophangen. En die mooi vanzelf weer in de plooi valt.
Hoe kan je schakeringen, verkleuringen op je muur voorkomen?
Op hele witte muren zie je de minste verkleuring. Je kan het best kiezen voor een eierschaal wit. Dat is een beetje verkleurd. Dat heeft een beetje een donkerdere tint, is niet 100% wit en wordt dus minder snel vuil. Hoe meer inkervingen je hebt op je muur, bijvoorbeeld moluren, hoe meer je kans hebt op stofnesten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!