Bronchitis of longontsteking: wat is het verschil?

woensdag 4 september 2019 - 13:30
Pascal Van Bleyenbergh van UZ Gasthuisberg legt uit.

Bij dit onderwerp moeten we het over antibiotica hebben, anders zou het verschil niet zo belangrijk zijn. "Bij een acute bronchitis moet je géén antibiotica nemen, voor een longontsteking wel. Maar het verschil is niet altijd eenvoudig te maken omdat er altijd atypische gevallen zijn." Een zware acute bronchitis kan ook heel erg op een lichte longontsteking lijken. "Het is ook belangrijk om de achtergrond van de patiënt te kennen: gaat het om een anders gezonde patiënt of is er een onderliggende pathologie, zoals chronische bronchitis door roken?"

Een longontsteking is de dodelijkste infectie in onze ontwikkelde landen.

Pascal Van Bleyenbergh

Hoe belangrijk is een juiste diagnose?

"Van levensbelang. Huisartsen baseren hun onderzoek op het gesprek en hun klinisch onderzoek. Maar als ze zich vergissen en iemand heeft wel degelijk een longontsteking, maar kreeg als diagnose bronchitis, dan krijgt die geen antibiotica voorgeschreven. Die patiënt kan binnen de twee dagen dood zijn. In tijden van sensibiliseringscampagnes in verband met spaarzaam gebruik van antibiotica, die uiteraard zeer belangrijk zijn, zien we toch altijd een stijging van het aantal longcomplicaties omdat er te laat met antibiotica gestart werd. Ook een jong meisje van 20 kan op maandag een longontsteking opdoen, en op woensdag dood zijn. De kiem en de reactie van het lichaam kunnen heel agressief zijn."

Hoe kan je wel de correcte diagnose stellen?

Dat kan aan de hand van een longfoto. "Bij bronchitis zie je niets op de longen, bij een longontsteking zie je een witte sluier." Waarom wordt er dan niet altijd een foto genomen, om twijfel te vermijden? "Omdat dat overconsumptie is. De meeste mensen zouden het niet leuk vinden om bij de minste verkoudheid meteen doorgestuurd te worden naar het ziekenhuis voor een foto."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!