Carla verloor dochter aan spoorlopen: "Hoe is het mogelijk dat het nog steeds gebeurt?"

donderdag 26 september 2019 - 09:00
Foto: Getty
Nog steeds ligt het aantal spoorlopers in België veel te hoog. Daarom voert Infrabel, in samenwerking met de politie en veiligheidsagenten van de NMBS, een grote actie om mensen die over de sporen lopen op heterdaad te betrappen. In Dilbeek konden agenten in burger op één ochtend, twaalf mensen betrappen.

De gevolgen van spoorlopen kunnen dramatisch zijn. Carla Claeys verloor haar 12-jarige dochter Charlotte aan spoorlopen. Ze hoopt met haar getuigenis bij De Madammen jongeren wakker te schudden.

Vijf jaar geleden stierf Charlotte aan het station van Groenendaal. Ze ging samen met een vriendin foto's maken op het perron. "Er is een trein aangekomen aan 140 km per uur en die heeft niet getoeterd, ze hadden 'm niet zien aankomen. Ze is geraakt door de trein en heeft het niet overleefd. Haar vriendin is nog net op tijd kunnen wegspringen."

Dat moeten jongeren beseffen, als het gebeurt, het is gedaan, je komt niét meer terug."

Eén en Infrabel werkten samen om het levensgevaarlijke spoorlopen onder de aandacht te brengen. In 'Thuis' werd een verhaallijn uitgewerkt om de gevaren van spoorlopen aan te tonen. "Ik vind het verschrikkelijk dat jongeren, en ook oudere mensen op en langs de sporen lopen. Ik snap het niet. Hoe is het mogelijk? Blijf van de sporen weg, daar dienen ze niet voor."

"Het is een luguber detail, maar mijn dochter was in stukken, ze was onherkenbaar. Ik heb het niet gezien, maar dat heeft de politie mij verteld. Dat moeten jongeren beseffen, als het gebeurt, het is gedaan, je komt niét meer terug."

Ook de kosten worden verhaald op de achterblijvers. Carla kreeg een factuur van 19.000 euro toegestuurd voor de opgelopen vertragingen bij het spoor. "Ik heb ze niet betaald, ik heb het aangeklaagd en ik heb het proces gewonnen."  

Carla is haar dochter kwijt, maar ze houdt zich sterk. "Ik probeer positief te blijven. Vanaf de eerste dag heb ik gezegd dat ik verder moet. Ik moet er proberen voor te zorgen dat het niet meer gebeurt. Als ik ook maar één leven kan redden door erover te praten, zal ik het blijven doen."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!