Cathérine in New York: de eerste indrukken

woensdag 20 maart 2019 - 12:05
Cathérine is op droomreis met vijf luisteraars in New York. Ze pent in haar dagboek al haar belevenissen neer.

Gisterenmorgen was het zover: met vijf luisteraars vertrokken redacteur Els en ik op onze droomreis. Geen van ons allen hadden ooit al één voet aan wal gezet in New York. We kunnen alvast enkele conclusies trekken.

Het is veilig in New York

Je raakt er niet zomaar binnen. De securityprocedures in onze luchthaven en in die bij aankomst, zijn op zijn zachts gezegd ‘intens’. Vijf keer je paspoort tonen, een interview met wie je en waarom je naar New York komt hoort er ook al bij, vingerafdrukken, oogscans en uitermate strenge bagagecontrole. Allemaal onder strenge blik van de securityman of -vrouw. Een glimlach van hen om je gerust te stellen, staat niet in hun veiligheidsprocedure.

Zelfde verhaal als we de ferry namen naar Ellis Island: tassen werden doorgelicht en ik kon strippen tot op mijn kousen want het alarm bleef maar afgaan bij mij. Overal waar je gaat cirkelen politiehelikopters boven je hoofd. ‘Dan is er echt iets aan de hand’, zei Patricia, onze gids. Ik hoopte dat dat ik live in een scene van ‘NYPD-Blue’ terecht zou komen, maar helaas. Het enige wat we gezien hebben, was een groots aangepakte arrestatie van een hoop nozems die waarschijnlijk te snel reden op hun bromfietsje.

Ook in NYC is het veiligheidsgevoel compleet: op elke hoek van een straat vind je een politiecombi: van klein naar groot. Zelfs politieagenten te paard. NYC is een veilige stad.

New York City is ‘the city that never sleeps’

Er is iets van. Na een vlucht van zeven uur en een tijdsverschil van 6 uur is je dag zeg maar … euh… ontregeld. Door dat tijdsverschil en door die lange vlucht heb je al een heel lange dag achter de rug: je denkt dat je heel goed gaat slapen, want je bent eigenlijk best wel moe na zo’n lange dag.

Je gaat je bed in op de 17de verdieping van je hotel en … Je kan niet slapen. Je hotelraam kijkt uit op Broadway en daar was vanavond een première van een nieuwe musical aan de gang en blijkbaar was daar na afloop op straat ook nog eens een afterparty in het gezelschap van de beroemde acteurs. Jeff Daniels speelt hier op 200 m van mijn hotelkamer!!!! Gillende vrouwen, geweldig veel geroep, applaus, ambiance… Maar gelukkig is de politie ook hier uw vriend: de politieman op het paard en een klein politieautootje kwamen ter hulp gesneld. Ik kon rustig gaan slapen… tot ik om 03:38 klaar wakker was. Ik keek uit het raam en ik zag een en al bedrijvigheid: the city never sleeps. De lichten gaan hier nooit uit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!